Babka zebra szpinakowo - marchewkowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Babka zebra ze szpinakiem i musem z marchewki. To moja wersja tradycyjnej babki zebry w wiosennych kolorach. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
    2 łyżki z czubkiem mąki
    100 ml wody
    100 ml oleju
    2 łyżki z czubkiem gęstego musu marchewkowego
    2 łyżki z czubkiem rozmrożonego szpinaku
    cukier puder do posypania
    tortownica o średnicy 16 cm
    tłuszcz do posmarowania tortownicy
    bułka tarta do wysypania tortownicy
    folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Mus Musy Jajko

Babka zebra szpinakowo - marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka zebra szpinakowo - marchewkowa 1. Do miski wybijamy jajka i dodajemy oba cukry, ubijamy trzepaczką lub mikserem.
    Gdy masa jest ubita wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej i wodę, mieszamy.
    Ciasto dzielimy na dwie połowy i do jednej dodajemy rozmrożony szpinak i 1 łyżkę z czubkiem mąki, mieszamy. Do drugie części ciasta dodajemy mus z marchewki i 1 łyżkę z czubkiem mąki, mieszamy.
    Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Na dno blaszki wylewamy naprzemiennie po 1 łyżce ciasta zielonego i marchewkowego. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę.
    Następnie blaszkę z ciastem przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
    Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 30 minut w piekarniku.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować