Ryżowa z pulpetami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybka zupka

  • 30 min

Składniki:

  • bulion albo rosół ok 2,5 litra
    marchew 1-2sztuki
    por 1/2 sztuki
    koncentrat pomidorowy 2 łyżki
    śmietana 1 łyżka


    ryż ok1,5 szklanki
    mięso mielone 30 dag
    tarta bułka 2 łyżki
    jajko 1 sztuka
    kasza manna 1 łyżka
    cebula 1/2 sztuka
    pieprz do smaku
    przyprawa uniwersalna do smaku
    mąka do obtaczania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pulpety

Ryżowa z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół zagotowujemy. Dodajemy umyte i pokrojone warzywa .
    Do mięsa mielonego dodajemy tartą bułkę, jajko, pokrojoną drobno cebulę, kaszę mannę. Doprawiamy do smaku pieprzem i przyprawa uniwersalna. Mięso wyrabiamy. Ręce moczymy w zimnej wodzie i formujemy pulpeciki wielkość dużego orzecha włoskiego. Pulpeciki obtaczamy w mące i wrzucamy do gotującego się rosołu. Dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku przyprawa uniwersalna i pieprzem. Gotować 10 - 15 minut. Zupę zaciągnąć śmietaną ew. mąką. Ryż gotujemy na sypko. Nakładamy na talerze i zalewamy zupą z pulpetami. Można też ryż dodać do zupy i chwilę pogotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować