Kociołek węgierski z pulpetami - danie jednogarnkowe

4.33 (42 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kulki z mięsa mielonego z warzywami - kolorową papryką, pomidorami, cebulą, cukinią, pieczarkami, ogórkami, w lekko słodko - pikantnym sosie. Duża porcja!

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego,

    2 papryki czerwone,

    2 papryki żółte,

    średnia cukinia,

    2 duże cebule,

    250g pieczarek,

    10 ogórków konserwowych tzw. korniszonów,

    pomidory w puszce,

    3/4 szklanki ketchupu łagodnego (u mnie z pomidorów malinowych),

    2 łyżeczki przecieru pomidorowego,

    sól, pieprz,

    czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku,

    łyżeczka czosnku w proszku - lub ząbek świeżego,

    2 jajka,

    4 płaskie łyżki bułki tartej,

    masło.
Wystaw ocenę:

4.33 (42 ocen)

Kociołek węgierski z pulpetami - danie jednogarnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodajemy łyżeczkę soli, słodką paprykę w proszku, szczyptę pieprzu, czosnek (świeży należy przecisnąć przez praskę), jajka oraz bułkę tartą.
    Mieszamy razem aż się wszystko dobrze połączy. Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła. Podsmażamy na średnim ogniu przez około 5 minut, aż kulki będą zarumienione.

    Zdejmujemy z patelni.
  • 2. Na tę samą patelnię dodajemy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, podsmażamy przez 2-3 minuty aż nam się zeszkli.
    Następnie dodajemy papryki kolorowe pokrojone w kostkę, cukinię w grube pół plastry. Mieszamy, dusimy pod przykryciem przez 15 minut na średnim ogniu - warzywa powinny trochę zmięknąć.

    Dodajemy szklankę wody, pokrojone na ćwiartki pieczarki, łyżeczkę soli, dużą szczyptę pieprzu (u mnie grubo mielony), dusimy przez kolejne 10 minut - po tym czasie warzywa powinny być już miękkie.
  • 3. Dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki, ketchup - mieszamy. Wrzucamy klopsiki mielone oraz pokrojone w plastry ogórki konserwowe.
    Przykrywamy, zmniejszamy ognień, zostawiamy na 5 - 6 minut, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować