Kulki z mięsa mielonego z warzywami - kolorową papryką, pomidorami, cebulą, cukinią, pieczarkami, ogórkami, w lekko słodko - pikantnym sosie. Duża porcja!
50 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
500g mięsa mielonego wieprzowego,
2 papryki czerwone,
2 papryki żółte,
średnia cukinia,
2 duże cebule,
250g pieczarek,
10 ogórków konserwowych tzw. korniszonów,
pomidory w puszce,
3/4 szklanki ketchupu łagodnego (u mnie z pomidorów malinowych),
Kociołek węgierski z pulpetami - danie jednogarnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa dodajemy łyżeczkę soli, słodką paprykę w proszku, szczyptę pieprzu, czosnek (świeży należy przecisnąć przez praskę), jajka oraz bułkę tartą.
Mieszamy razem aż się wszystko dobrze połączy. Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła. Podsmażamy na średnim ogniu przez około 5 minut, aż kulki będą zarumienione.
Zdejmujemy z patelni.
2.Na tę samą patelnię dodajemy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, podsmażamy przez 2-3 minuty aż nam się zeszkli.
Następnie dodajemy papryki kolorowe pokrojone w kostkę, cukinię w grube pół plastry. Mieszamy, dusimy pod przykryciem przez 15 minut na średnim ogniu - warzywa powinny trochę zmięknąć.
Dodajemy szklankę wody, pokrojone na ćwiartki pieczarki, łyżeczkę soli, dużą szczyptę pieprzu (u mnie grubo mielony), dusimy przez kolejne 10 minut - po tym czasie warzywa powinny być już miękkie.
3.Dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki, ketchup - mieszamy. Wrzucamy klopsiki mielone oraz pokrojone w plastry ogórki konserwowe.
Przykrywamy, zmniejszamy ognień, zostawiamy na 5 - 6 minut, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Komentarze