Zupa ryżowa

4.5 (174 ocen)

  • 60 min

Delikatna, zupa ryżowa, na drobiowym rosole. Rozgrzewa w chłodne dni, dodaje sił chorowitym tak jak rosół. Dodatek zieleniny, daje przyjemny zapach i aromat.

  • 60 min

Składniki:

  • - 4 skrzydełka drobiowe, lub porcja rosołowa
    - 2 marchewki
    - woreczek ryżu 100g
    - kilka listków maggi
    - kilka listków z łodygą selera naciowego
    - kilka listków natki pietruszki
    - sól, pieprz do smaku
    - kilka listków laurowych
    - kilka kulek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć pod bieżącą wodą, nastawić w garnku ok 2l, do gotowania. Dodać liście laurowe, i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu, w międzyczasie zbierając powstałe szumowiny.
  • 2. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnąć je z wywaru i dodać ryż. Następnie stratą na dużych oczkach marchewkę, listki zieleniny i przyprawy.
  • 3. Gotować tak długo, aż ryż będzie miękki.

Porady

Polecam używać magii w listkach. Jest zdrowsza niż przyprawa maggi w płynie i bardziej aromatyczna. W okresie od wiosny do jesieni, używam świeżych listków z ogródka, a w sezonie zimowym zamrażam listki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować