Sernik z masą krówkową

4.48 (192 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na sernik dostałam od koleżanki. Zrobiłam go na chrzciny córeczki i bardzo wszystkim smakował:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto kruche

    mąka 2 szklanki
    cukier 4 łyżki
    proszek do pieczenia 1-1,5 łyżeczki
    margaryna 1 kostka
    żółtka 4 sztuki
    masa serowa

    ser twarogowy 1,5 kg
    śmietana 30% 1/2 szklanki
    śmietana 18% 1/2 szklanki
    jajko 5 sztuk
    cukier 1/2 szklanki
    budyń śmietankowy 1 opakowanie
    masa krówkowa 1 puszka 400 g
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Sernik z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto połączyć i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.

    Twaróg wyłożyć do miski. Następnie dodać cukier i jajka i miksować na jednolitą masę. Dodać obie śmietany i wsypać budyń. Całość dokładnie zmiksować. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

    Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wylewać na przemian obie masy serowe tworząc różne wzory.

    Do nagrzanego uprzednio piekarnika wstawić ciasto i piec ok 1 godziny w temp 160 stopni.

Porady

Do piekarnika można wstawić drugą blachę o jeden poziom niżej z odmierzoną i wlaną szklanką wrzątku, by ciasto nam nie popękało.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować