Rosół z pulpetami i makaronem

4.5 (155 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Rosół odgrywa tutaj raczej rolę drugorzędną w stosunku do pulpecików, które stanowią główną wkładkę do rosołu. Pomysł na takie podanie powstał, by zadowolić osoby, które twierdzą, że rosół to woda z kluskami, którą na pewno nie da się najeść.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego (może być z kostki)
    1-2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    Kilka ziaren ziela angielskiego
    Liść laurowy

    500g mielonego mięsa
    1 jajko
    1 cebule
    2-3 łyżki bułki tartej
    Natka pietruszki
    Sól
    Pieprz
    Olej

    Makaron nitki
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Rosół Pulpety Klops Klopsiki

Rosół z pulpetami i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, przekroić i opalić nad ogniem. Marchewkę oraz pietruszkę oczyścić i pokroić w kawałki. Warzywa dorzucić do bulionu. Doprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować na wolnym ogniu do czasu, gdy warzywa zmiękną.
  • 2. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Do mielonego mięsa dodać jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. A następnie z masy formować małe klopsiki. Gotowe klopsiki delikatnie wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować około 10 -15 minut. Odcedzić i rozłożyć na talerzach.
  • 3. Makaron także ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w posolonej wodzie. Odcedzić i rozłożyć na talerzach. Przygotowany bulion przecedzić i nalać go w talerze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować