Ryż z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

To idealne danie dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś bardziej wymyślnego.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 100 g ryżu (może być zwykły, ale równie dobry jest jaśminowy)
    * 250 ml mleka
    * 3 jabłka
    * tłuszcz do posmarowania formy
    * cynamon
    * 1 laska wanilii lub cukier wanilinowy
    * cukier (w zależności od tego, jak słodkie są jabłka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wsypać do garnka, dodać mleko, zagotować. Dodać cukier wanilinowy lub laskę wanilii. Gotować pod przykryciem, aż ryż będzie miękki.

    W międzyczasie jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Podprażyć w garnku na małym ogniu, dodać cynamon i wymieszać. W razie czego dosłodzić do smaku.

    Formę żaroodporną (najlepiej jakąś mniejszą) wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ryżu, później połowę jabłek, drugą połowę ryżu i drugą połowę jabłek.

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę przykryć folią aluminiową i piec przez ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (169 ocen)

ryż z jabłkami

To może cię zainteresować