Ciasto z delicjami i masą cappucino

  • wyświetlono: 3206 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Koniecznie musicie wypróbować to ciasto, gdyż jest przepyszne! Każda warstwa idealnie tu pasuje!

20171104_115853
  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
* 4 jajka
* 4 łyżki cukru
* 4 łyżki mąki pszennej
* szczypta soli
Masa budyniowa:
* 2 budynie wanilinowe
* 500 ml mleka
* 300 g masła
* cukier puder do smaku

* cappucino wanilinowe

* pół szklanki mleka
* szklanka orzechów włoskich (zmielonych)

Placek kokosowy:
* 200 g wiórków kokosowych
* 5 białek
* 200g cukru
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Bita śmietana z galaretką:
* 1 galaretka truskawkowa
* 1 opakowanie śnieżki
* 1 opakowanie delicji o dowolnym smaku
Biszkopt kakaowy:
* 4 jajka
* 4 łyżki cukru
* 3 łyżki mąki pszennej
* 1,5 łyżki kakao
* szczypta soli
Dodatkowo:
* wiórka kokosowe
* polewa czekoladowa

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z delicjami i masą cappucino

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać żółtka, a następnie przesiać mąkę pszenną i wymieszać drewnianą łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni do tak zwanego suchego patyczka.
  • 2. Budynie ugotować w 500 ml mleka według przepisu na opakowaniu. Przykryć folą aluminiową, tak aby dotykała wierzchu budyniu, odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć na biały puch, dodawać stopniowo po łyżce budyniu i miksować do gładkości. Podzielić na 2 części.

    Orzechy wraz z mlekiem umieścić w rondelku i zagotować, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.

    Do jednej części masy dodać cappucino wanilinowe (wg uznania) oraz cukier puder do smaku.

    Drugą część masy zmiksować z prażonymi orzechami i również dosłodzić do smaku.
  • 3. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić.
  • 4. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do wystygnięcia i delikatnego zgęstnienia. Przygotować śnieżkę wg przepisu na opakowaniu. Stopniowo dodawać rozpuszczoną, tężejącą galaretkę. Wymieszać.
  • 5. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać żółtka, a następnie przesiać mąkę pszenną z kakao i wymieszać drewnianą łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni do tak zwanego suchego patyczka.
  • 6. Przełożenie:
    biszkopt jasny - masa cappucino - wkładka kokosowa - masa orzechowa - delicje - śnieżka z galaretką - biszkopt ciemny - polewa czekoladowa - wiórka kokosowe

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto z delicjami

Komentarze

Podobne przepisy

Chrupiąca delicja z Oreo i nutellą

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto chrupiąca delicja z Oreo i nutellą

Przepysznie chrupiący dzięki sucharkom...

Ciasto z jabłkowym budyniem i delicjami

Dodane przez: juchab

Ciasto z jabłkowym budyniem i delicjami

Bardzo delikatne w smaku ciasto....

shrek z delicjami

Dodane przez: anka1988

Ciasto shrek z delicjami

Ciasto na bazie soku zielonego...

ciasto z musem truskawkowym

Dodane przez: anita176

ciasto z musem truskawkowym, delicjami i...

dość kaloryczne ale pyszne ciasto

Ciasto cappucino

Dodane przez: Marinella

Ciasto cappucino

Ciasto dla tych co lubią kawkę...

Ciasto z sokiem marchwiowym i delicjami

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Ciasto z sokiem marchwiowym i delicjami

Prezentuję ciasto w którym przemycam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.