Ciasto z delicjami i masą cappucino

4.48 (210 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Koniecznie musicie wypróbować to ciasto, gdyż jest przepyszne! Każda warstwa idealnie tu pasuje!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    * 4 jajka
    * 4 łyżki cukru
    * 4 łyżki mąki pszennej
    * szczypta soli
    Masa budyniowa:
    * 2 budynie wanilinowe
    * 500 ml mleka
    * 300 g masła
    * cukier puder do smaku

    * cappucino wanilinowe

    * pół szklanki mleka
    * szklanka orzechów włoskich (zmielonych)

    Placek kokosowy:
    * 200 g wiórków kokosowych
    * 5 białek
    * 200g cukru
    * płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

    Bita śmietana z galaretką:
    * 1 galaretka truskawkowa
    * 1 opakowanie śnieżki
    * 1 opakowanie delicji o dowolnym smaku
    Biszkopt kakaowy:
    * 4 jajka
    * 4 łyżki cukru
    * 3 łyżki mąki pszennej
    * 1,5 łyżki kakao
    * szczypta soli
    Dodatkowo:
    * wiórka kokosowe
    * polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.48 (210 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z delicjami i masą cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać żółtka, a następnie przesiać mąkę pszenną i wymieszać drewnianą łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni do tak zwanego suchego patyczka.
  • 2. Budynie ugotować w 500 ml mleka według przepisu na opakowaniu. Przykryć folą aluminiową, tak aby dotykała wierzchu budyniu, odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć na biały puch, dodawać stopniowo po łyżce budyniu i miksować do gładkości. Podzielić na 2 części.

    Orzechy wraz z mlekiem umieścić w rondelku i zagotować, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.

    Do jednej części masy dodać cappucino wanilinowe (wg uznania) oraz cukier puder do smaku.

    Drugą część masy zmiksować z prażonymi orzechami i również dosłodzić do smaku.
  • 3. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić.
  • 4. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do wystygnięcia i delikatnego zgęstnienia. Przygotować śnieżkę wg przepisu na opakowaniu. Stopniowo dodawać rozpuszczoną, tężejącą galaretkę. Wymieszać.
  • 5. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać żółtka, a następnie przesiać mąkę pszenną z kakao i wymieszać drewnianą łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni do tak zwanego suchego patyczka.
  • 6. Przełożenie:
    biszkopt jasny - masa cappucino - wkładka kokosowa - masa orzechowa - delicje - śnieżka z galaretką - biszkopt ciemny - polewa czekoladowa - wiórka kokosowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować