3 bit z warstwą nugatową i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dziś przedstawiam wam 3-bita trochę w innej odsłonie. Jest równie pyszny, a może nawet lepszy niż oryginalny przepis.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt: (składniki na tradycyjną blachę 25x39cm)
    * 5 jajek
    * 5 łyżek mąki
    * 5 łyżek cukru
    * szczypta soli
    Masa jabłkowa:
    * 5 jabłek
    * galaretka pomarańczowa
    Masa budyniowa:
    * 2 budynie wanilinowe
    * 500 ml mleka
    * 200 g masła
    * cukier puder do smaku
    Masa śmietanowa:
    * 330 g śmietanki kremówki 30%
    * 3 łyżeczki żelatyny
    * 3 łyżki cukru pudru
    Warstwa nugatowa:
    * białko z 1 jajka
    * 4 łyżki miodu
    * 4 łyżki grubo pokrojonych migdałów
    * wiórka czekoladowe
    Dodatkowo:
    * puszka masy krówkowej
    * 400 g herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

3 bit z warstwą nugatową i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając, a następnie wmieszać żółtka. Przesiać mąkę i wymieszać całość drewnianą łyżką. Piec w temperaturze 170 stopni do tak zwanego suchego patyczka.

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać cukier i smażyć do miękkości. Dodać do jabłek sypką galaretkę, wymieszać i przez chwilę smażyć.

    Budynie ugotować w 500 ml mleka według przepisu na opakowaniu. Przykryć folią aluminiową i odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć na biały puch. Dodawać stopniowo po łyżce budyniu, ucierać do gładkości. Na końcu dodać cukier puder i zmiksować.

    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić. Ostudzić i delikatnie wlać do śmietany kremówki.

    Białko ubijamy. Dodajemy roztopiony, gorący miód, miksujemy. Dodajemy pokrojone migdały i mieszamy łyżką. Posypujemy wiórkami czekoladowymi.

    Przełożenie:
    biszkopt - podgrzana masa krówkowa - warstwa herbatników - masa jabłkowa - warstwa herbatników - masa budyniowa - masa śmietanowa - warstwa herbatników - masa nugatowa

    UWAGA! Poszczególne warstwy należy wykładać na wcześniejsze po ich zastygnięciu, aby nic nie wypłynęło i się nie rozlało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować