PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png198743 bit z warstwą nugatową i jabłkamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/82/3-bit-z-warstwa-nugatowa.jpeg640480http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/3-bit-z-warstwa-nugatowa-i-jablkami
Biszkopt: (składniki na tradycyjną blachę 25x39cm)
* 5 jajek
* 5 łyżek mąki
* 5 łyżek cukru
* szczypta soli
Masa jabłkowa:
* 5 jabłek
* galaretka pomarańczowa
Masa budyniowa:
* 2 budynie wanilinowe
* 500 ml mleka
* 200 g masła
* cukier puder do smaku
Masa śmietanowa:
* 330 g śmietanki kremówki 30%
* 3 łyżeczki żelatyny
* 3 łyżki cukru pudru
Warstwa nugatowa:
* białko z 1 jajka
* 4 łyżki miodu
* 4 łyżki grubo pokrojonych migdałów
* wiórka czekoladowe
Dodatkowo:
* puszka masy krówkowej
* 400 g herbatników
Sposób przygotowania przepisu:
3 bit z warstwą nugatową i jabłkami
1.
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając, a następnie wmieszać żółtka. Przesiać mąkę i wymieszać całość drewnianą łyżką. Piec w temperaturze 170 stopni do tak zwanego suchego patyczka.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać cukier i smażyć do miękkości. Dodać do jabłek sypką galaretkę, wymieszać i przez chwilę smażyć.
Budynie ugotować w 500 ml mleka według przepisu na opakowaniu. Przykryć folią aluminiową i odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć na biały puch. Dodawać stopniowo po łyżce budyniu, ucierać do gładkości. Na końcu dodać cukier puder i zmiksować.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić. Ostudzić i delikatnie wlać do śmietany kremówki.
Komentarze