3 bit z warstwą nugatową i jabłkami

  • wyświetlono: 535 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Dziś przedstawiam wam 3-bita trochę w innej odsłonie. Jest równie pyszny, a może nawet lepszy niż oryginalny przepis.

20171104_115853
  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Biszkopt: (składniki na tradycyjną blachę 25x39cm)
* 5 jajek
* 5 łyżek mąki
* 5 łyżek cukru
* szczypta soli
Masa jabłkowa:
* 5 jabłek
* galaretka pomarańczowa
Masa budyniowa:
* 2 budynie wanilinowe
* 500 ml mleka
* 200 g masła
* cukier puder do smaku
Masa śmietanowa:
* 330 g śmietanki kremówki 30%
* 3 łyżeczki żelatyny
* 3 łyżki cukru pudru
Warstwa nugatowa:
* białko z 1 jajka
* 4 łyżki miodu
* 4 łyżki grubo pokrojonych migdałów
* wiórka czekoladowe
Dodatkowo:
* puszka masy krówkowej
* 400 g herbatników

Sposób przygotowania przepisu:

3 bit z warstwą nugatową i jabłkami

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając, a następnie wmieszać żółtka. Przesiać mąkę i wymieszać całość drewnianą łyżką. Piec w temperaturze 170 stopni do tak zwanego suchego patyczka.

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać cukier i smażyć do miękkości. Dodać do jabłek sypką galaretkę, wymieszać i przez chwilę smażyć.

    Budynie ugotować w 500 ml mleka według przepisu na opakowaniu. Przykryć folią aluminiową i odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć na biały puch. Dodawać stopniowo po łyżce budyniu, ucierać do gładkości. Na końcu dodać cukier puder i zmiksować.

    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić. Ostudzić i delikatnie wlać do śmietany kremówki.

    Białko ubijamy. Dodajemy roztopiony, gorący miód, miksujemy. Dodajemy pokrojone migdały i mieszamy łyżką. Posypujemy wiórkami czekoladowymi.

    Przełożenie:
    biszkopt - podgrzana masa krówkowa - warstwa herbatników - masa jabłkowa - warstwa herbatników - masa budyniowa - masa śmietanowa - warstwa herbatników - masa nugatowa

    UWAGA! Poszczególne warstwy należy wykładać na wcześniejsze po ich zastygnięciu, aby nic nie wypłynęło i się nie rozlało.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

3 bit z warstwą nugatową

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto

Dodane przez: JulkaTomeczek

Truskawkowy 3 bit

Pyszne ciasto z truskawkami i masą...

image-0dcko2t

Dodane przez: luminaluniblog

Ciasto 3 Bit z herbatnikami

Dziś przedstawię Wam mój przepis...

3 Bit

Dodane przez: bietka

3 Bit

Ciasto bez pieczenia, które najlepiej...

3 bit

Dodane przez: majka190382

3 BIT

Idealne ciasto dla łasuchów, którzy...

ciasto 3 bit

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto 3 bit

Robiłam i jadłam je już bardzo...

3 bit z czarną porzeczką

Dodane przez: Patrycja33

3 bit z czarną porzeczką

Zapraszam kochani tym razem na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE