Ryż z bakłażanem i fasolką

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Tajemnicą wspaniałego smaku są orientalne przyprawy.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ryż - 160g
    Bakłażan - 1szt
    Jarmuż - 20 liści
    Fasola biała konserwowa - 200g
    Cebula - 2szt
    Czosnek - 2 ząbki
    Pomidory z puszki - 400g
    Papryka - 1szt
    Papryczka ostra - 1 szt
    Olej - 2 łyżki
    Cukier - 1/2 łyżeczki
    Sól, pieprz
    Sok z kiszonej cytryny - 3 łyżki
    Garam masala - 2 płaskie łyżeczki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ryż z bakłażanem i fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy w kostkę, zalewamy wodą z dodatkiem 1 płaskiej łyżeczki soli. Odstawiamy na 15 minut, dzięki temu bakłażan nie będzie gorzki. Potem odcedzamy bakłażana i przelewamy świeżą wodą, aby spłukać sól.

    Na oleju smażymy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Kiedy lekko się zarumienią, dodajemy surowy ryż. Smażymy razem, cały czas mieszając, przez kilka minut. Dodajemy bakłażana, pokrojone papryki, pomidory z puszki, sok z kiszonej cytryny i przyprawy. Dusimy na małym ogniu, aż ryż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody. W międzyczasie szykujemy jarmuż - wycinamy twardy środek, resztę kroimy lub rwiemy na kawałki.
    Kiedy ryż będzie miękki, dodajemy jarmuż i fasolę. Dusimy razem jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Ryż Jarmuż Biała fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować