Można podciągnąć pod kuchnię fusion - wariacja greckiej kuchni z własnym akcentem. Taki trend bardzo mi odpowiada, możliwość przemycenia swoich smaków do tradycyjnych dań.
Dla 6 osób
Składniki:
ciasto francuskie,
bakłażan,
cebula,
żółta fasolka szparagowa,
żółta papryka,
kilka suszonych pomidorów,
natka pietruszki,
ser mozzarella,
sól, pieprz,
olej ( u mnie z kukurydzy)
Na sos:
2 pomidory,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
kilka kropel octu winnego z białego wina,
sól, ewentualnie oliwa z oliwek.
Strudel z bakłażanem i fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry, posolić i odstawić na 30 minut. Potem spłukać, wysuszyć i pokroić w paski. Podsmażyć na oliwie.
Podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, a gdy cebula się zeszkli wrzucić paski papryki. Doprawić i dodać natkę pietruszki. Fasolkę obgotować, pokroić na mniejsze cząstki, pokroić w paski suszone pomidory.
2.Z ciasta francuskiego wyciąć dwa długie prostokąty – jeden musi być szerszy po 2 cm z każdej strony; Węższy pasek posmarować jajem roztrzepanym i ułożyć na nim warstwę bakłażana. Kolejne warstwy to: papryka z cebulą i pomidory, fasolka, a na końcu starty ser. W drugim, szerszym, kawałku ciasta zrobić nacięcia pośrodku, tak by nie przeciąć brzegów, nałożyć go na węższy prostokąt ciasta z farszem, docisnąć delikatnie brzegi, posmarować z wierzchu jajem roztrzepanym.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 minut.
3.Kiedy ciasto się piecze, przygotować sos: pomidory pokroić w kostkę, przełożyć do wysokiego naczynia, dodać 1 łyżeczkę cukru, sól, ocet winny, musztardę i posiekany świeży tymianek; całość zmiksować na gładką masę, można dodać oliwę.
Komentarze