Ajlazan- ormiańskie ragout warzywne z bakłażanem i fasolką zieloną

  • wyświetlono: 61 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jeżeli kiedykolwiek byliście w Armenii, powinniście byli zauważyć, że ormianie uwielbiają bakłażany. W starych książkach kucharskich jest mnóstwo przepisów z wykorzystaniem bakłażanów. Prawdę powiedziawszy bakłażany w Armenii całkowicie różnią się smakiem od tych, które są dostępne w Polsce, ale mimo wszystko, ja uwielbiam to warzywo. Polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszną potrawę kuchni ormiańskiej :)

14199687_10210973385829739_2170515334351407972_n
  • 4 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

– 300g bakłażanów (2 średnie)
– 400g ziemniaków
– 150g zielonej fasolki
– 1 duża papryka czerwona lub żółta
– 2 cebule (średniej wielkości)
– 4 pomidory (średniej wielkości)
– 40ml oleju
– zielenina (u mnie koperek, kolendra, pietruszka)
– sól wg smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Ajlazan- ormiańskie ragout warzywne z bakłażanem i fasolką zieloną

  • 1. Bakłażany wyszorować, osuszyć, pokroić w krążki, posolić i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie opłukać bakłażany zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ziemniaki pokroić w kostkę, fasolę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę pokroić w grubsze paski, zieleninę drobno posiekać, pomidory pokroić w ósemki. Wszystkie warzywa i zielenię podzielić na dwie części. Połowę oleju wlać do dużego garnka z grubym dnem, wyłożyć w jeden rząd połowę bakłażanów. Na bakłażany wyłożyć połowę ziemniaków, fasoli, papryki, cebuli i pomidorów. Posypać połową zieleniny i posolić.
    Następnie polać resztą oleju i w ten sam sposób wyłożyć resztę warzyw. Posypać zieleniną i posolić. Do warzyw wlać około 150ml wody, NIE MIESZAĆ! Garnek przykryć pokrywką z dziurką i dusić ajlazan na bardzo małym ogniu przez około 1-1,5 godziny, do gotowości. Gotowy ajlazan przełożyć na talerz (ostrożnie, aby warzywa zachowały swój kształt). Podawać z pieczywem lub jako dodatek do mięsa.
    Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

warzywadietawegetariańskiekuchnie światazdrowowegefitdodatkikuchnia ormiańskaduszone warzywa

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekana fasolka szparagowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Zapiekana fasolka szparagowa

Postanowiliśmy troszkę bardziej...

fasolka do obiadu

Dodane przez: karolinajedynak24

ZIELONA FASOLKA DO OBIADU

moja rodzina kocha fasolkę szparagową...

Warzywne słoneczko

Dodane przez: Krzysiek_gotuje

Warzywne słoneczko

Wspaniały i estetyczny dodatek...

fasolka

Dodane przez: maalikaa

Meksykańska fasolka szparagowa

Ciągle ta sama gotowana fasolka?...

buraczki z majonezem

Dodane przez: klementynka

buraczki z majonezem i żurawiną

Niedawno od znajomej pani dostałam...

Mizeria z jogurtem i koperkiem

Dodane przez: kuchenny świat

Mizeria z jogurtem i koperkiem

Zapraszam na smaczną mizerię z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE