Ryż z curry i fasolką szparagową i jajkiem

4.6 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Szybkie danie jednogarnkowe - jedna z moich ulubionych pozycji na dni w które nie za bardzo mam ochotę gotować. Pyszna fasolka, w otoczeniu aromatycznego ryżu, całość obsypana ziarnami i pietruszką.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu + 2 szklanki wody do gotowania

    2 łyżki curry

    około 400 g fasolki ( u mnie duża miska mrożonej z domowej uprawy)

    prażone nasiona słonecznika i dyni - 2 łyżki

    2 jajka

    natka pietruszki do obsypania - 1 mały pęczek
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Ryż z curry i fasolką szparagową i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie - około 15 minut
  • 2. Gdy ryż wchłonął prawie całą wodę dodaję curry, fasolkę - przez około 5-minut podgrzewam, gdy fasolka jest odpowiednio miękka dodaję całe jajko i mieszam by się ścieło białko.
  • 3. Ryż wykładam na talerze obsypuję zieleniną i prażonymi ziarnami

Porady

W sezonie zachęcam by wykorzystać świeżą opłukaną fasolkę, można dodać również zamiast pietruszki kiełki np. pora lub rzodkiewki by nadać pikantnego smaku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Przyprawa curry Fasolka szparagowa Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować