To doskonały dodatek do mięs,ale również jako samodzielna potrawa w stylu risotto. Ryż z dodatkiem masła , pieczarek i smacznej pietruszki ma wyjątkowy smak.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 woreczki ryżu
500 gramów pieczarek
1 cebula
pęczek pietruszki
200 gramów masła
sól i pieprz do smaku
Maślany ryż z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź wyjmij z woreczka i dodaj 2 łyżki masła ,aby się nie sklejał.
2.Pieczarki kroimy w plasterki , cebulę w kostkę. Wszystko smażymy na maśle do odparowania wody i doprawiamy solą i pieprzem.
3.Do Ryżu dodaj pieczarki, posiekaną natką pietruszki i pozostałe masło.
4.Wszystko delikatnie mieszamy.
5.Gotowy ryż wykładamy na talerz lub układamy w specjalnym okrągłym ringu, aby uzyskać ładny wygląd. Podjemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs.
Komentarze