Ryż na mleku z żelką truskawkową

5 (194 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo sycący i smaczny ryż na mleku to doskonały pomysł na piątkowy obiad dla całej rodziny. Na taki ryż skusi się nawet niejadek.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g ryżu do risotto
    800ml mleka
    laska wanilii lub cukier waniliowy
    0,5 szklanki cukru
    150ml śmietany 30%

    Dodatkowo:
    0,5 kg truskawek mrożonych
    3 łyżki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kisielu truskawkowego
    ok pół szklanki zimnej wody
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Ryż na mleku z żelką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryż 1. Do garnka wlać 0,5 litra mleka, masło, cukier,przeciętą i wydrążoną wanilię. Wszystko podgrzać i wsypać ryż. Wszystko gotować na małym ogniu ciągle mieszając,aż mleko wchłonie w ryż (uwaga ryż szybko się przypala) . Podlewać reszta mleka aż do miękkości ryżu.
  • ryż 2. Pod koniec zdjąć z ognia, dodać śmietanę, wymieszać i najlepiej pozostawić pod przykryciem. Ryż powinien być kleisty. Możliwe,że będzie potrzebował więcej mleka.
  • żelka truskawkowa 3. Truskawki rozmrozić w garnku aż puszczą sok, dodać cukier i zagotować. Mąkę wsypać do szklanki z wodą, wymieszać i dodać do truskawek. W ten sposób otrzymamy żelkę truskawkową.
  • Ryż na mleku 4. Ugotowany ryż wyłóż na półmisek lub talerzyki i polej żelką truskawkową. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Owoce Ryż Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować