Ryż na mleku z żelką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać 0,5 litra mleka, masło, cukier,przeciętą i wydrążoną wanilię. Wszystko podgrzać i wsypać ryż. Wszystko gotować na małym ogniu ciągle mieszając,aż mleko wchłonie w ryż (uwaga ryż szybko się przypala) . Podlewać reszta mleka aż do miękkości ryżu.
2.Pod koniec zdjąć z ognia, dodać śmietanę, wymieszać i najlepiej pozostawić pod przykryciem. Ryż powinien być kleisty. Możliwe,że będzie potrzebował więcej mleka.
3.Truskawki rozmrozić w garnku aż puszczą sok, dodać cukier i zagotować. Mąkę wsypać do szklanki z wodą, wymieszać i dodać do truskawek. W ten sposób otrzymamy żelkę truskawkową.
4.Ugotowany ryż wyłóż na półmisek lub talerzyki i polej żelką truskawkową. Podajemy na ciepło.
Komentarze