Ryż na mleku z sosem truskawkowym

4.5 (161 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny deserek, który pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Smakuje i dzieciom i dorosłym.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ryż:
    1 szklanka ryżu
    1,5 szklanki mleka
    szczypta soli
    1 łyżka masła
    2 łyżki cukru

    Sos truskawkowy:
    400 gram truskawek
    1 łyżka cukru waniliowego
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Sos truskawkowy

Ryż na mleku z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na mleku z odrobiną soli, jak zacznie kipieć to musimy cały czas mieszać, żeby się nie przypalił, pod koniec gotowania dodajemy cukier.
  • 2. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, dajemy do garnka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.

    Ugotowany ryż dajemy do miseczki i polewamy sosem truskawkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować