Wigilijny rybny kapuśniak

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Niezwykle aromatyczna, dobrze przyprawiona polska zupa z kiszonej kapusty, warzyw, pachnących leśnych grzybów, przygotowana na wywarze z karpia to idealna propozycja tradycyjnej wigilijnej zupy w nowatorskiej odsłonie. Wigilijny rybny kapuśniak z pewnością zaskoczy naszych gości i bez wątpienia będzie hitem świątecznej kolacji.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2kg karpia
    250g kiszonej kapusty
    10g suszonych grzybów np. borowików
    3 marchewki
    2 pietruszki
    60g selera
    10cm por
    2 ząbki czosnku
    sok i skórka z 1/2 cytryny
    5 liści laurowych
    4 ziarna ziela angielskiego
    180g pomidorów z puszki w kawałkach
    3 łyżki kopru
    3 łyżki oleju
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa rybna Ryba

Wigilijny rybny kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wigilijny rybny kapuśniak 1. Rybę oczyścić, umyć i wyfiletować. Filety z karpia odłożyć na bok, a grzbiet, skórę i głowę ryby przełożyć do garnka. Następnie zalać 1,5l zimnej wody, dodać po 2 liście laurowe i ziela angielskie, następnie gotować w celu otrzymania wywaru rybnego.
  • 2. Filety z karpia pokroić na mniejsze kawałki, dodać drobno posiekany czosnek, koper, skórkę z cytryny, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Pozostawić na około 60 minut aby karp się zamarynował.
  • Wigilijny rybny kapuśniak 3. Warzywa umyć, obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę.
  • Wigilijny rybny kapuśniak 4. Kapustę kiszoną drobno pokroić a grzyby namoczyć i podgotować.
  • Wigilijny rybny kapuśniak 5. Do dużego garnka wlać olej, dodać masło, marchew, pietruszkę, resztę liści laurowych i ziele angielskie. Chwilę smażyć, a następnie dodać suszone grzyby i kapustę kiszoną. Całość lekko poddusić, dodać pokrojony w piórka por, całego selera, pomidory z puszki i wywar rybny (przecedzony przez sito, około 1,3l). Całość zagotować i gotować przez kilka następnych minut. Po tym czasie dodać kawałki ryby i gotować aż kawałki karpia się sparzą.
  • 6. Na samym końcu doprawić do smaku solą, pieprzem i posypać posiekanym koprem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować