Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew, pietruszkę i seler obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, podsmaż starte warzywa, lekko posól, a po kilku minutach przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody.Rybę rozmroź, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, popieprz i lekko posól (ostrożnie - rybę łatwo przesolić), obtocz w mące i obsmaż z obu stron na złoty kolor.Cebulę obierz, pokrój w pół plastry i po usmażeniu filetów wrzuć na patelnię. Usmaż na lekko złoty kolor.Do garnka przełóż cebulę i uduszone warzywa, dodaj listek laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, dodaj koncentrat,podlej 1/3 szklanki wody. Duś na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.Gdy warzywa będą miękkie, układaj je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą. Na wierzchu powinny być warzywa. Udekoruj gałązkami natki. Potrawę podawaj na ciepło lub na zimno.
Komentarze