Ryba po grecku

5 (141 ocen)

  • 50 min

Szybki i smaczny przepis na rybę

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg filetów ryby mrożonej (morszczuk, mintaj, sola)
    - 4 średnie marchewki
    - 2 średnie pietruszki
    - mały seler
    - 4 cebule
    - większy słoiczek koncentratu pomidorowego
    - 1 liść laurowy
    - kilka ziaren pieprzu
    - sól
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - olej do smażenia
    - 1/2 szklanki wody
    - natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę i seler obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, podsmaż starte warzywa, lekko posól, a po kilku minutach przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody.Rybę rozmroź, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, popieprz i lekko posól (ostrożnie - rybę łatwo przesolić), obtocz w mące i obsmaż z obu stron na złoty kolor.Cebulę obierz, pokrój w pół plastry i po usmażeniu filetów wrzuć na patelnię. Usmaż na lekko złoty kolor.Do garnka przełóż cebulę i uduszone warzywa, dodaj listek laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, dodaj koncentrat,podlej 1/3 szklanki wody. Duś na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.Gdy warzywa będą miękkie, układaj je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą. Na wierzchu powinny być warzywa. Udekoruj gałązkami natki. Potrawę podawaj na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować