Ryba marynowana w herbacie

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

choć do efektu końcowego podchodziłam z rezerwą, okazał się ciekawym zaskoczeniem. Ryba przyjęła nie tylko kolor herbaty :) ale też delikatny, wędzony smak.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - filety ryby morskiej np dorsza: 2 sztuki
    - herbata o smaku i zapachu dymnym, wędzonym: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Herbaty

Ryba marynowana w herbacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatę zalewam niewielka ilością wrzątku, zostawiam do wystygnięcia.
  • 2. Rybę myję, oprószam solą i pieprzem, wkładam to torebki strunowej i wlewam do niej herbatę, łącznie z fusami, odkładam do lodówki na noc.
  • 3. Następnego dnia wyjmuje rybę z marynaty i układam w parowarze.
  • 4. Paruję ok 25 min.
  • 5. Przed podaniem jeśli ktoś lubi można skropić rybę odrobiną soku z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować