Ryba marynowana

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Rybka panierowana w cieście naleśnikowo-majonezowym i zamarynowana w lekkiej zalewie octowej to idealna przystawka na wszelkie przyjęcia lub na święta. W moim domu obowiązkowe, imprezowe danie.

  • 60 min

Składniki:

  • • 1 kg filetów ryby - u mnie sola
    • sok z 1 cytryny
    • sól, biały pieprz
    Panierka
    • 3 jajka
    • 3 łyżki majonezu
    • 3 łyżki mąki
    • tarta bułka do panierowania
    • olej do smażenia
    Marynata
    • 1 szklanka octu
    • 4 szklanki wody
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżka soli
    • 2 czerwone cebule
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Filety pokroić na 2-3 kawałki każdy, ułożyć na tacy, polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem.
    • Majonez wymieszać dokładnie z mąką i jajkami.
    • Na patelni rozgrzać olej.
    • Kawałki ryby osuszyć, najpierw moczyć w panierce majonezowej, potem w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
    • Usmażoną rybę ułożyć w szklanym naczyniu.
  • 2. • Cebulę obrać, pokroić w krążki i ułożyć na rybie.
    • Zagotować składniki marynaty i gorącą zalać rybę, wystudzić i wstawić do lodówki na 1 dzień.
    • Godzinę przed podaniem odlać marynatę.

Porady

Przygotowuje się ją dzień wcześniej, idealna jest więc na imprezy bo wyjmujemy gotową na stół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować