Karkówka w herbacie

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Przepyszna karkówka duszona w czarnej herbacie.Smak jej jest prawie niewyczuwalny po uduszeniu , ale sprawia , że mięso jest delikatne , soczyste i rozpływa się w ustach!Zachwyci na każdym rodzinnym przyjęciu i z przyjemnością każdy sięgnie po dokładkę.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    * karkówka wieprzowa - 600 g
    * bulion warzywny - 500 ml
    * białe półwytrawne wino - 150 ml
    * herbata ekspresowa - 3 szt
    * duże jabłko - 1 szt
    * cebula - 1 szt
    * czosnek - 5 ząbków
    * smalec Smakowita pajda z cebulką i jabłkiem - 3 łyżki
    * smalec Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi - 1 łyżka
    * śmietana 18% słodka - 3 łyżki
    * przyprawy ( sól , pieprz , papryka ostra , papryka słodka , gałka muszkatałowa )
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w herbacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    Przygotowujemy gorący warzywny bulion.

    Zalewamy nim 3 torebki herbaty i zaparzamy przez ok. 10 minut.

    W tym czasie karkówkę oczyszczamy , nacinamy w kilku miejscach.

    W nacięciach umieszczamy pokrojone na kawałki ząbki czosnku.

    W misce mieszamy łyżeczkę soli , płaską łyżeczkę pieprzu , szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę gałki muszkatałowej.

    Przyprawami dokładnie nacieramy naszpikowane czosnkiem mięso.

    W gęsiarce ( lub garnku z grubym dnem ) roztapiamy smalczyk Smakowita Pajda z cebulka i jabłkiem.

    Wkładamy mięso i obsmażamy z każdej strony po kilka minut – sprawi to , że wszystkie soki zostaną zamknięte w mięsie.

    Zalewamy połową przygotowanego bulionu i na wolnym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 50-60 minut.

    Co jakiś czas podlewamy pozostałym bulionem i obracamy mięso.

    Na patelni roztapiamy smalczyk z ziołami ogrodowymi.

    Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę , smażymy na złoto i wrzucamy do mięsa.

    Wlewamy wino oraz dodajemy pokrojone w kostkę jabłko ( razem ze skórką ).

    Dokładnie mieszamy , dolewamy śmietankę słodką i na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 20 minut.

    Podajemy gorące pokrojone w plastry i polane sosem z przysmażonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować