Rustykalny tort kakaowy z kremem cappuccino i owocami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort w stylu rustykalnym na czterech grubych kakaowych blatach biszkoptowych przełożonych lekkim kremem z bitej śmietany o smaku czekoladowego cappuccino. Nasączony alkoholem, pełen owoców, zapachów i ciepłych kolorów. Ten prosty tort w stylu "naked cake", bez żadnych zdobień jest mało słodki, smaczny i naturalny. Bitą śmietanę do przełożenia warstw lekko wzmocniłam żelatyną, bo tort w stosunku do swojej powierzchni jest dość wysoki i ciężki. Tort najlepiej smakuje na drugi dzień. Jest wtedy odpowiednio wilgotny i nasiąknięty smakiem owoców.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • kakaowy biszkopt (podana ilość składników na biszkopt na jedną tortownicę)
    4 jajka
    10 dag cukru
    8 dag mąki pszennej
    4 dag mąki ziemniaczanej
    2 dag kakao
    • poncz:
    3/4 szklanki słabej herbaty
    łyżka soku z cytryny
    kilka kropli olejku rumowego
    kieliszek spirytusu
    • bita śmietana cappuccino:
    800 ml zimnej śmietany kremówki 36%
    4 łyżki cappuccino (w proszku)
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    50 ml wrzątku
    • dodatkowo:
    owoce (300 g truskawek, 100 g borówek, zielone winogrona, nektarynka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Rustykalny tort kakaowy z kremem cappuccino i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C.

    2. Mikserem ustawionym na najwyższe obroty ubijamy białka. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dokładamy po jednym żółtku jak najdłużej miksując.
    Dosypujemy po łyżce mąk przesianych i wymieszanych z kakao delikatnie mieszając łopatką.

    Wlewamy ciasto do formy z dnem wysmarowanym tłuszczem (boków nie smarujemy). Biszkopt pieczemy w temperaturze 170°C przez 35-40 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.

    Po upieczeniu pierwszego biszkoptu, pieczemy drugi w identyczny sposób.

    Biszkopty rozcinamy na połowy, aby uzyskać 4 blaty.

    3. Przygotowujemy poncz mieszając wszystkie składniki.

    4. Wsypujemy żelatynę do wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.
    Mikserem ubijamy na sztywno śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cappuccino. Dolewamy ostudzoną żelatynę i mieszamy całość łopatką. Krótko schładzamy.

    5. Biszkoptowe blaty kolejno nasączamy ponczem, przekładamy kremem i pokrojonymi owocami.

    6. Na górę tortu nakładamy warstwę kremu z bitej śmietany, dekorujemy owocami. Tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Porady

Składniki na biszkopt podane są na jedną tortownicę o średnicy 17 cm. Ilość składników na kakaowy biszkopt trzeba podwoić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Kakao Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować