Tort kakaowy z kremem cappuccino i bezikami (pyszny i łatwy)

  • wyświetlono: 478 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny i łatwy tort, kakaowy mięciutki biszkopt, dżem porzeczkowy i wspaniały krem cappuccino.

18449562_1395927430468853_6147921139547772798_o (1)
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

*tortownica 20cm



KAKAOWY BISZKOPT

-6 jajek

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-0,5 szkl cukru

-1 łyżka kakao





KREM CAPPUCCINO

-1 litr mleka

-3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru

-3/4 szkl cukru

-5 łyżek kawy cappuccino

-250g masła lub margaryny w temp pokojowej



PONCZ

-125ml wody

-1 łyżka kawy rozpuszczalnej



DODATKOWO

-małe beziki

-dżem porzeczkowy

Sposób przygotowania przepisu:

Tort kakaowy z kremem cappuccino i bezikami (pyszny i łatwy)

  • 1. Na początek polecam zrobić bazę kremu-do garnka dajemy litr mleka, 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g, oraz 1/2 szkl cukru. Wszystko mieszamy najlepiej trzepaczką by nie było grudek. Gotujemy mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Budyń studzimy.
    BISZKOPT

    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier.

    Miksujemy do rozpuszczenia cukru i uzyskania gładkiej, gęstej piany.

    Dodajemy żółtka-miksujemy na niższych obrotach, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mąkę ziemniaczaną miksujemy na najniższych obrotach lub łyżką do połączenia.

    Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, polecam zrobić kołnierz z papieru by ciasto nie wypłynęło.

    Pieczemy około 35-40 min w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu, wsadzamy do nagrzanego piekarnika.

    Upieczony biszkopt studzimy, wyrównujemy górę i kroimy na 4 spody-nie ma z tym problemu bo biszkopt jest wysoki.


    KREM

    Do miski dajemy 250g masła w temp pokojowej, ucieramy je na puch, stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.

    Na koniec do kremu dodajemy 5 łyżek kawy cappuccino. Miksujemy do połączenia.


    SKŁADANIE TORTU

    Pierwszy spód biszkoptowy ponczujemy kawą (poncz 125ml wody i łyżką kawy rozpuszczalnej)

    następnie smarujemy cienko dżemem porzeczkowym, następnie dajemy krem, przykrywamy kolejnym spodem, znów go ponczujemy, smarujemy dżemem i dajemy krem i tak postępujemy z kolejnymi spodami.

    Następnie smarujemy kremem cały tort.
    ***kremu spokojnie wystarcza na przełożenie, obtoczenie i dekorację tortu.

    Ja boki tortu udekorowałam na wzór koszyczka

    Na górę tortu dałam beziki i udekorowałam go według własnego uznania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

torttort cappuccinobiszkopt do tortukrem cappuccinołatwy tort kawowy

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z kremem czekoladowym i kokosem

Dodane przez: alaaa

Ciasto z kremem czekoladowym , kokosem i...

Ciasto jest dla smakoszy czekolady...

Pyszne i łatwe ciasto z budyniem i rabarbarem- zawsze wychodzi

Dodane przez: katrinaM24

Pyszne i łatwe ciasto z budyniem i rabarbarem-...

Ciasto z budyniem i rabarbarem,...

ciasto Knoppers bez pieczenia

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto Knoppers bez pieczenia-pyszne i łatwe

Pyszne ciasto bez pieczenia inspirowane...

Orzeszek z karmelem i kremem cappuccino na biszkopcie

Dodane przez: juchab

Ciasto Kruchy orzeszek z karmelem i kremem...

Puszysty kakaowy biszkopt w ciekawym...

Złośnica

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z jabłkami, cukinią i kremem cappuccino

Pyszne ciasto z jabłkami, cukinią...

Ciasto budyniowo-orzechowe z pianką-łatwe i pyszne

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto budyniowo-orzechowe z pianką-łatwe...

Składa się ono z mięciuteńkiego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE