Tort kakaowy z frużeliną wiśniową

4.49 (144 ocen)

  • 3 godz.

Wyjątkowo udane połączenie ciemnego, kakaowego biszkoptu i kremu ze słodkiej bitej śmietany i kwaskowej frużeliny z wiśni.

  • 3 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT KAKAOWY:
    mąka tortowa - 100 g
    mąka ziemniaczana - 40 g
    kakao ciemne - 30 g
    cukier puder - 100 g
    jajka duże - 5 szt.

    DO NASĄCZENIA:
    nalewka wiśniowa – 1/2 szk.
    syrop z wiśni – 1/2 szk.
    sok z cytryny – 1/4 szk.

    FRUŻELINA WIŚNIOWA:
    syrop z wiśni – 1 szk.
    mąka ziemniaczana – 2 łyżki
    wiśnie mrożone – 1 kg
    sok z cytryny – 2 łyżki
    cukier – 3 łyżki

    KREM:
    serek mascarpone – 750 g
    śmietana kremówka – 300 ml
    cukier puder – 2 łyżki

    DO DEKORACJI:
    wiśnie kandyzowane
    czekolada
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Tort kakaowy z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT KAKAOWY: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier bez przerywania ubijania. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.
  • 2. Kakao i obie mąki wymieszać i przesiać przez gęste sitko. Delikatnie mieszając silikonową szpatułką połączyć z masą jajeczną.
  • 3. Na dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papier do pieczenia i przelać do niej ciasto. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 165°C piekarnika na środkową półkę i piec 30 minut bez termoobiegu.
  • 4. Następnie wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na około 15 minut. Następnie tortownicę z ciastem odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 5. FRUŻELINA WIŚNIOWA: owoce przełożyć do rondelka i odstawić na chwilę, aż się lekko rozmrożą. Następnie postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty.
    Syrop z wiśni wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem i wlać do gotujących się wiśni. Energicznie mieszając zagotować. Odstawić do przestygnięcia.
  • 6. KREM: mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Mascarpone lekko wymieszać na jednolitą masę, następnie dodać ubitą śmietanę i całość zmiksować na niskich obrotach miksera.
  • 7. WYKONANIE: biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat umieścić na paterze i nasączyć go 1/3 mieszaniny nalewki, syropu i soku z cytryny. Wyłożyć połowę frużeliny wiśniowej, a następnie 1/3 kremu. Z drugim blatem zrobić tak samo, a trzecią część biszkoptu tylko nasączyć i posmarować kremem. Tort udekorować wiórkami czekolady i wiśniami kandyzowanymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować