tort cappuccino

5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

bardzo łatwy do zrobienia i pyszny w smaku tort cappuccino. Tort ten na pewno posmakuje każdemu, kto lubi kawowe smaki.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt :
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    poncz do nasączenia:
    40-50ml wódki
    1 szkl (250ml) wody
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    3 łyżeczki cukru

    krem:
    600ml mocno schłodzonej śmietany 30% lub 36%
    4 łyżki cappuccino w proszku
    4-5 łyżek cukru pudru
    150g serka kremowego
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30-40 minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone. Biszkopt dzielimy na trzy części.
  • 2. Nasączenie: Wodę zagotowujemy w rondelku, dodajemy resztę składników; mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno; podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier i cappuccino. Gdy masa śmietanowa jest już sztywna dodajemy serek i sprawdzamy czy jest odpowiednio słodka w razie potrzeby dodajemy jeszcze cukier.
  • 4. Trochę masy śmietanowej odkładamy do dekoracji i wkładamy ją do lodówki. Dolny blat układamy na paterze; nasączamy 1/3 ponczu, smarujemy kremem. Na wierzch kładziemy następny blat i postępujemy z nim podobnie. Na samą górę położyć ostatni blat, nasączyć go resztą ponczu, wierzch i boki dowolnie dekorujemy pozostałym kremem i wstawiamy do lodówki...

Porady

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować