Pełnoziarnista tarta rustykalna z cukinią, serem feta oraz nutą czosnku niedźwiedziego...Pycha!
Tarta jest bardzo prosta w wykonaniu i tak naprawdę składa się z niewielu składników, a jej smak i wygląd robi wrażenie
2 godz.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
1 żółtko
100 g masła
50 ml zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
1 średnia cukinia
1/2 op. pasty warzywnej z czosnkiem niedźwiedzim
1/2 op. sera feta
2 łyżeczki oliwy
sól, pieprz
Rustykalna tarta z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki, a następnie żółtko oraz wodę. Zagniatamy szybko ciasto i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 60 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30-35 cm.
2.Nadzienie:
Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy w cienkie plasterki.
Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i rozsmarowujemy na nim pastę warzywną z czosnkiem niedźwiedzim. Następnie układamy na zakładkę, na środku ciasta plasterki cukinii, zostawiając około 2-3 cm wolnego miejsca na brzegach. Cukinie skrapiamy oliwą, lekko solimy i pieprzymy, a wierzch posypujemy pokruszonym serem feta. Brzegi ciasta zawijamy na nadzienie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 min. Podajemy na ciepło.
Komentarze