RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pełnoziarnista tarta rustykalna z cukinią, serem feta oraz nutą czosnku niedźwiedziego...Pycha!
Tarta jest bardzo prosta w wykonaniu i tak naprawdę składa się z niewielu składników, a jej smak i wygląd robi wrażenie

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej razowej
    1 żółtko
    100 g masła
    50 ml zimnej wody
    1/2 łyżeczki soli
    Nadzienie:
    1 średnia cukinia
    1/2 op. pasty warzywnej z czosnkiem niedźwiedzim
    1/2 op. sera feta
    2 łyżeczki oliwy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Rustykalna tarta z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki, a następnie żółtko oraz wodę. Zagniatamy szybko ciasto i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 60 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30-35 cm.
  • 2. Nadzienie:
    Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy w cienkie plasterki.
    Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i rozsmarowujemy na nim pastę warzywną z czosnkiem niedźwiedzim. Następnie układamy na zakładkę, na środku ciasta plasterki cukinii, zostawiając około 2-3 cm wolnego miejsca na brzegach. Cukinie skrapiamy oliwą, lekko solimy i pieprzymy, a wierzch posypujemy pokruszonym serem feta. Brzegi ciasta zawijamy na nadzienie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 min. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Sery Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować