Tarta z cukinią

  • wyświetlono: 362 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszna, ekspresowa propozycja na obiad.

PSX_20180822_114014
  • 4 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto francuskie
1 cukinia
1/3 czerwonej papryki
1/3 zielonej papryki
200 g śmietany 18% (gęsta)
2 jajka
Sól, pieprz, słodka papryka
Koperek
Forma do tarty
Oliwa do wysmarowania tarty

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta z cukinią

  • 1. Formę do tarty wysmarować oliwą. Wykleić ciastem francuskim i nakluć widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) ok 7 minut. Pozostałe ciasto zostawić na wierzch.
    Cukinię umyć. Połowę zetrzeć na grubych oczkach i odsączyć nadmiar płynu. Drugą połowę pokroić w cienkie paski. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać śmietanę, jajka, startą cukinię, połowę papryki i przyprawy.
    Na podpieczony spód wylać masę jajeczną, na wierzch ułożyć plastry cukinii i resztę papryki oraz pozostałe ciasto francuskie wg uznania. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 45 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaciasto francuskieCukiniaszybki obiadzdrowo

Komentarze

Podobne przepisy

leczo z cukinią

Dodane przez: Magda_Z

Dietetyczne leczo z cukinią

Przepyszne leczo. 100% warzyw i...

Kotlety jajeczne z cukinią

Dodane przez: Martyna1991

Kotlety jajeczne z cukinią

Jajeczne kotlety z dodatkiem cukinii...

Klops paprykowy z cukinią

Dodane przez: 2milutka

Klops paprykowy z cukinią

Z papryki i mielonego mięsa gulaszowego...

gulasz z indyka z cukinią

Dodane przez: klementynka

gulasz z indyka z cukinią

Syte danie obiadowe z chudego mięska...

image-1keenvp

Dodane przez: Magster

BIGOS Z CUKINI

Lato kojarzy mi się właśnie z takim...

Leczo z cukinią

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Leczo z cukinią

Czas na leczo! Choć potrawa ta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.