Ruskie pierogi

  • wyświetlono: 100 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ruskie pierogi

Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot
  • 50 porcje
  • 120min

Składniki

Ciasto na pierogi:

- ok. 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki),
- 1 jajko,
- sól (2 szczypty, tak na oko),
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 łyżeczka oleju.

Farsz:
- ok. 500 g białego twarogu (półtłustego),
- ok. 500 g ziemniaków,
- 1-2 cebule + 2 łyżki masła,
- 1-2 łyżeczki soli (do smaku),
- świeżo zmielony pieprz (do smaku).

Zasmażka:
- 1 cebula,
- kawałek boczku.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ruskie pierogi

  • 1. Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera, wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego/bądź wyrabiamy ciasto ręcznie. Gdy będzie jeszcze lepiące dodajemy odrobinę mąki. Stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3min. Następnie większą szklanką (użyłam do drinków, o cienkich krawędziach) wykrajamy krążki. Przekładamy na ścierkę podsypaną mąką. Na nie nakładamy 1 kulkę, lepimy pierogi. Do gotującej się, lekko posolonej wody dodajemy łyżeczkę oleju. Wrzucamy nasze pierogi, tak po ok.10 sztuk (w zależności od wielkości garnka), ostrożnie mieszamy, nie pozwalamy, aby posklejały się. Gaz zmniejszamy, gotujemy. Po wypłynięciu pierogów na górę garnka odliczamy ok. 3 minuty. Wyjmujemy je, odsączamy od wody. Podajemy z zasmażką z cebulą i boczkiem. Pierogi są pyszne na drugi dzień, podsmażone na oleju.

    Farsz:
    Ziemniaki obieramy, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odlewamy z wody, bijemy i zostawiamy do przestudzenia. Najlepiej zrobić to poprzedniego dnia. Twaróg rozgniatamy widelcem lub kruszymy w dłoniach. Mieszamy z ziemniakami, lepiej dawkować ser, gdy jest za kwaśny dodać mniej niż 500 g. Doprawiamy solą i pieprzem (do smaku). Cebulkę kroimy w kostkę, dusimy na maśle do miękkości na małym ogniu. Gdy zacznie za szybko brązowieć, podlewamy wodą, dusimy aż woda odparuje. Dodajemy cebulkę do farszu. Wszystko dokładnie mieszamy.
    Zasmażka:
    Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu odsączam mięso od tłuszczu. Na tym samym wytopionym tłuszczu podsmażam cebulę. Kroimy w kostkę, dusimy do miękkości. Pod koniec wszystko łączę i podgrzewam razem.

Porady

moja mama nauczyła mnie, że najłatwiej jest z farszu ulepić kule (kształtu małego orzecha włoskiego). Wówczas łatwiej jest wykładać farsz na ciasto i zlepiać je.
Gdy pozostanie nam trochę ciasta a nie mamy już farszy, robimy takie smaczne grubsze i większe łazanki. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szersze paski, następnie kroimy w poprzek na romby. Gotujemy tak samo jak pierogi. Odsączamy z wody po 3 min. Podajemy na gorąco, na górę kładziemy łyżeczkę masła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiboczektwarógziemniakiobiadkuchnia polskadania mącznezasmażkaruskie pierogi
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi ruskie

Dodane przez: Ola1984

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie zna każdy, ale każdy...

Pierogi ruskie.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pierogi ruskie

Przepis na pierogi ruskie zna chyba...

Pierogi ruskie

Dodane przez: MagdalenaS

Pierogi ruskie

Pyszne, domowe pierogi wg rodzinnej...

pierogi łączące pokolenia

Dodane przez: CattiBrie

Pierogi ruskie

...łączące pokolenia... Przepis...

Pierogi ruskie

Dodane przez: anka1988

Pierogi ruskie

Pierogi z farszem ziemniaczano-serowym....

pierogi

Dodane przez: klaudia0318

Pierogi ruskie

To moje ulubione pierogi. Nie ma...