Pierogi ruskie z boczkiem

4.41 (161 ocen)

Tradycyjne pierogi w nowym wydaniu

Składniki:

  • Składniki nadzienie :
    500g ugotowanych ziemniaków,
    250g twarogu,
    150g pokrojonego boczku, ( u mnie surowy wędzony )
    2 cebule,
    sól,
    pieprz,
    2 łyżki masła.

    Składniki ciasto :
    3 szklanki mąki,
    1 szklanka ciepłej wody,
    1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.
Wystaw ocenę:

4.41 (161 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie nadzienia :

    Cebulę z boczkiem podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj cebulę i boczek. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Przygotowanie :

    Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mąka Ziemniaki Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować