Pierogi Ruskie

  • wyświetlono: 571 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ten rodzaj pierogów to jeden z moich ulubionych,zaraz po z kapustą i grzybami ;-) Robię je dość często w trakcie roku.

Zdjęcie do publikacji.
  • 6 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:

0,5 kg mąki pszennej
szczypta soli
300 ml wrzącej wody
1\4 szkl.oleju

Farsz:

0,700-1,2 kg ugotowanych ziemniaków
2 kostki twarogu półtłustego po 250 g
2 duże cebule
sól,pieprz do smaku
curry
masło lub olej do smażenia cebuli

Okrasa:

boczek
olej

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi Ruskie

  • Pierogi Ruskie1. Ciasto robię zawsze z połowy porcji,farszu zawsze mi zostaje,wkładam go do lodówki i na drugi dzień lepię pierożki ze świeżo wyrobionego ciasta,ale można oczywiście zrobić z podwójnej porcji,po obgotowaniu pierogów,układać je warstwami w pojemniku,skropić olejem,unikniemy wtedy posklejania,pojemnik zamykamy i przechowujemy w lodówce,na drugi dzień można pierożki odsmażyć,są równie smaczne jak gotowane,a teraz do rzeczy :-)

    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub oleju,na złoty kolor,solimy do smaku,wsypujemy 1\4 łyżeczki curry,mieszamy i odstawiamy z ognia.
  • Pierogi Ruskie2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie,normalnie jak do obiadu,odlewamy przeciskamy przez praskę,po przestygnięciu wrzucamy twaróg,
  • Pierogi Ruskie3. dodajemy cebulkę z patelni,doprawiamy do smaku solą,pieprzem i dokładnie mieszamy całość (u mnie całość zblendowałam,bo mój synek nie lubi grudek twarogu,jakby wyczuł,to by nie zjadł).
  • Pierogi Ruskie4. Taka moja uwaga,możecie dać mniej lub więcej twarogu w zależności od tego kto jak lubi,ile ludzi tyle smaków.
    Mąkę przesiewamy do miski,dajemy sól,wlewamy olej i gorącą wodę,następnie wyrabiamy ciasto,ja wspomagam się mikserem,ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do misy miksera.Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 min.żeby odpoczęło,z takim ciastem znacznie lepiej się pracuje,miskę przykrywamy ściereczką,żeby nie obsychało.
  • Pierogi ruskie5. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kubkiem krążki,na każdy krążek nakładamy po łyżce farszu
  • Pierogi Ruskie6. i sklejamy,tak przygotowane pierożki odkładamy na ściereczkę i przykrywamy drugą,żeby nie obsychały do czasu do gotowania.
  • Pierogi Ruskie7. Pierogi wrzucamy partiami na osoloną i wrzącą wodę,gotujemy ok.2 min.od wypłynięcia,nie za długo,bo się rozgotują,odcedzamy i wykładamy na talerz.
    U mnie zawsze robię dwie wersję,chłopaki lubią gotowane okraszone z boczkiem,a ja uwielbiam odsmażane,na obiad i kolacje ;-)

Porady

Przygotowane ciasto na pierogi odstawiamy na 15 min.żeby odpoczęło,z takim ciastem znacznie lepiej się pracuje.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

#twaróg#obiad#kolacja#pierogi#pierogiruskie#ziemniaki

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi ruskie

Dodane przez: Ola1984

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie zna każdy, ale każdy...

Pierogi ruskie.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pierogi ruskie

Przepis na pierogi ruskie zna chyba...

Pierogi ruskie

Dodane przez: MagdalenaS

Pierogi ruskie

Pyszne, domowe pierogi wg rodzinnej...

pierogi łączące pokolenia

Dodane przez: CattiBrie

Pierogi ruskie

...łączące pokolenia... Przepis...

Pierogi ruskie

Dodane przez: anka1988

Pierogi ruskie

Pierogi z farszem ziemniaczano-serowym....

pierogi

Dodane przez: klaudia0318

Pierogi ruskie

To moje ulubione pierogi. Nie ma...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.