Ruskie bułki z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pluszki czyli Ruskie bułki widziałam już na innych blogach i zastanawiałam się dlaczego są tak popularne. Okazuje się, że są bardzo łatwe do przygotowania, a co najważniejsze dzięki dodatkowi majonezu do ciasta drożdżowego nie obsychają i są długo świeże. Zainspirowana przez forum Izbusha, postanowi

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 16 sztuk:

    60 dag mąki pszennej, używam typu 500
    3 kopiaste łyżki dobrego majonezu
    1 i 1/2 szklanki mleka
    5 dag roztopionego masła
    1 łyżeczka cukru kryształu
    1/2 łyżeczki soli
    2,5 dag świeżych drożdży


    Nadzienie:

    roztopione masło
    mak biały lub niebieski
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Ruskie bułki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier i pół szklanki mleka, wymieszać i odstawić na 10-15 minut aby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, roztopione i wystudzone masło, resztę mleka, wyrośnięty rozczyn i majonez. Wyrobić elastyczne i miękkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 16 porcji.

    2. Każdą część ciasta cienko rozwałkować, posmarować roztopionym masłem i posypać suchym makiem.

    3. Posmarowane i posypane makiem ciasto zwijamy w szczelny rulonik, przekrawamy w środku ostrym nożem, nie przecinamy boków do końca.

    4. Końce ciasta przekładamy pod spód, do środka i przeciągamy do góry, tak aby boki zetknęły się ze sobą w środku.

    5. Tak przygotowane bułeczki układamy w odstępach na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Bułeczki zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu.

    6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, bułeczki pieczemy na złoty kolor przez ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować