Rurki z musem szynkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wszystkie składniki przekładamy na stolnicę lub do robota i zagniatamy ciasto. Tak przygotowane ciasto owijmy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 min.
Wyjąć z lodówki, a następnie podsypując lekko mąką i rozwałkować cienko. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5cm.
Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej.
Rurki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem.
Piec około 15 minut w temperaturze 180oC, na złoty kolor. Wystudzić.
2.Mus szynkowy: szynkę z kurczaka zmielić, połączyć z serkiem,majonezem, startymi jajkami, pokrojonym szczypiorkiem oraz przyprawami. Dokładnie wymieszać.
Schłodzić ok. 20 min. Schłodzony mus przełożyć do rękawa cukierniczego i napełniać rurki.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Komentarze