Rurki z kremem

0 (0 ocen)

  • Średni

Mocno niedoceniane, baardzo retro :-)

  • Średni

Składniki:

  • - margaryna: 250 gramów
    - mąka pszenna: 500 gramów
    - śmietana 18%: 250 mililitrów

    - mleko: 500 mililitrów
    - masło 82% tłuszczu: 100 gramów
    - mąka pszenna: 0.75 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - Jajko: 3 sztuki
    - cukier wanilinowy: 16 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki

Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrobić ciasto, odstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Ciasto cienko rozwałkowywać i nawijać na formy (takie foremki można kupić w większych marketach i sklepach z różnym drobnym sprzętem domowym; kosztują ok. 5-7 zł za dziesięć sztuk). Piec na złoty kolor (co zajmie od 15 nawet do 40 minut w zależności od piekarnika).
    Puste, upieczone korpusy mogą leżeć w chłodnym miejscu, na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i przykryte czystą, suchą ściereczką nawet do trzech dni przed nadziewaniem.
  • 2. W 1/4 litra mleka roztrzepać cukier, mąkę, cukier wanilinowy, jajka. Resztę mleka zagotować i na gotujące się wlać masę z cukrami, mąką i jajkami. Gotować na wolnym ogniu aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Potem korzystając z miksera dodać miękkie masło i wmiksować je w masę.
  • 3. Puste korpusy wypełniać z dwóch stron masą maślaną, przed podaniem posypywać przesianym cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa maślana Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (188 ocen)

Rurki z kremem

To może cię zainteresować