Rurki z kremem

4.5 (196 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche rurki z kremem - podróż do czasów dzieciństwa i efektowny smakołyk dla wyjątkowych Gości

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO NA RURKI:
    - mąka pszenna (typ 550): 500 gramów
    - masło (zimne): 200 gramów
    - kwaśna śmietana: 200 gramów
    - żółtko jaja: 4 sztuki
    WANILIOWY CREME PATISSIERE:
    - cukier biały drobny: 1 szklanka
    - żółtko jaja: 5 sztuk
    - mąka pszenna luksusowa: 0.25 szklanki
    - mleko świeże: 2 szklanki
    - masło niesolone: 1 łyżka
    - laska wanilii: 1 sztuka
    MALINOWY KREM Z MASCARPONE:
    - serek mascarpone: 250 gramów
    - maliny: 200 gramów
    - cukier puder: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Rurki

Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche rurki /na około 50 sztuk/
    Mąkę usypujemy w kopczyk z wgłębieniem na środku, w które wlewamy żółtka i śmietanę. Dodajemy zimne, pokrojone w drobne kawałki masło i całość siekamy nożem do połączenia składników. Następnie ciasto szybko wyrabiamy ręcznie i zawinięte w folię wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Warto zawsze przygotować go więcej, bo można je śmiało przechowywać w zamrażalniku.
    Schłodzone ciasto dość cienko rozwałkowujemy i odcinamy paski o szerokości około 2cm i długie na +/- 15cm. Nawijamy je na foremki do rurek tak, żeby poszczególne warstwy lekko na siebie nachodziły. Kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy 15 minut w temperaturze 200stopni.
    Jeśli chcemy rurki posypać kryształkami cukru, to należy to zrobić przed pieczeniem, uprzednio lekko smarując je wodą. Jeśli wolimy cukier puder – posypujemy gorące ciastka od razu po wyjęciu ich z piekarnika.
  • 2. Waniliowy Creme Patissiere /na wypełnienie około 25 rurek/
    Mleko z wydrążonym nasionkami wanilii doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 5 minut. Żółtka miksujemy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodajemy mąkę i ubijamy do połączenia składników. Dodajemy gorące mleko, nie przerywając mieszania. Połączoną masę przelewamy do garnka i podgrzewamy, aż zgęstnieje – cały czas mieszając! Studzimy, dodajemy masło i miksujemy.
  • 3. Malinowy krem z mascarpone /na wypełnienie około 25 rurek/
    Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy maliny i całość miksujemy jeszcze 3 minuty. Gotowe!
  • 4. Oba kremy, zanim będziemy nimi nadziewać rurki, należy porządnie schłodzić – minimum 1,5 godziny.
    Ciastka wypełniamy przy użyciu szprycy cukierniczej bądź foliowego woreczka z odciętym końcem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Mąka Serek Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (188 ocen)

Rurki z kremem

To może cię zainteresować