Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche rurki /na około 50 sztuk/
Mąkę usypujemy w kopczyk z wgłębieniem na środku, w które wlewamy żółtka i śmietanę. Dodajemy zimne, pokrojone w drobne kawałki masło i całość siekamy nożem do połączenia składników. Następnie ciasto szybko wyrabiamy ręcznie i zawinięte w folię wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Warto zawsze przygotować go więcej, bo można je śmiało przechowywać w zamrażalniku.
Schłodzone ciasto dość cienko rozwałkowujemy i odcinamy paski o szerokości około 2cm i długie na +/- 15cm. Nawijamy je na foremki do rurek tak, żeby poszczególne warstwy lekko na siebie nachodziły. Kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy 15 minut w temperaturze 200stopni.
Jeśli chcemy rurki posypać kryształkami cukru, to należy to zrobić przed pieczeniem, uprzednio lekko smarując je wodą. Jeśli wolimy cukier puder – posypujemy gorące ciastka od razu po wyjęciu ich z piekarnika.
2.Waniliowy Creme Patissiere /na wypełnienie około 25 rurek/
Mleko z wydrążonym nasionkami wanilii doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 5 minut. Żółtka miksujemy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodajemy mąkę i ubijamy do połączenia składników. Dodajemy gorące mleko, nie przerywając mieszania. Połączoną masę przelewamy do garnka i podgrzewamy, aż zgęstnieje – cały czas mieszając! Studzimy, dodajemy masło i miksujemy.
3.Malinowy krem z mascarpone /na wypełnienie około 25 rurek/
Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy maliny i całość miksujemy jeszcze 3 minuty. Gotowe!
4.Oba kremy, zanim będziemy nimi nadziewać rurki, należy porządnie schłodzić – minimum 1,5 godziny.
Ciastka wypełniamy przy użyciu szprycy cukierniczej bądź foliowego woreczka z odciętym końcem.
Komentarze