Rurki z kremem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapewniam że na takie rurki z kremem każdy się skusi. Kruche ciasto, pyszny i słodki krem, to wszystko sprawia, że gdy zjemy jedną to zaraz sięgamy po następną. Najlepsze.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki tortowej
    1 szklanka śmietany 12 %
    25 dag masła lub margaryny
    2 jajka
    szczypta soli

    Krem:
    2 żółtka
    1 jajko
    1 szklanka cukru
    2 i pół szklanki mleka
    2 cukry waniliowe
    5 łyżek mąki tortowej

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
    maka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki Krem

Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  • 2. Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelkiem posmarujemy olejem, ale tylko za pierwszym razem. Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, następnie kroimy paseczki o 2-3 cm szerokości. Paseczkami ciasta owijamy foremki. Układamy na blasze ( bez papieru ) i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
  • 3. Krem: jajko, żółtka i połowę cukru ucieramy na puszystą masę, dodajemy 1 szklankę mleka i mąkę, dokładnie miksujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrami waniliowymi i pozostałym cukrem. Zmiksowane jajka wlewamy na gorące mleko przez gęste sitko, żeby nie było grudek. Gotujemy do zgęstnienia kremu cały czas mieszając. Uważamy, żeby krem się nie przypalił.
  • 4. Gorącym kremem nadziewamy upieczone rurki.
  • 5. Gotowe rurki oprószyć cukrem pudrem i odstawić do zastygnięcia kremu.

Porady

Krem szybko gęstnieje więc, należy szybko napełniać rurki. Z porcji wyszło 45 -50 rurek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować