Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
mąkę przesiać na stolnicę ,dodać margarynę i razem posiekać. Dodać żółtka i śmietanę. Zarobić i schłodzić w lodówce.
2.Krem :
mleka wlać do garnka ( pół szklanki zostawiać ) dodać cukier i cukier waniliowy. Postawić na małym ogniu i gotować. Do pozostałego mleka w szklance dodać mąki, żółtka i jajka. Wszystko razem dobrze wymieszać ,tak żeby nie było grudek i wlać do gotującego się mleka .Gotować około 3 minut, aż zgęstnieje i odstawić do wystygnięcia.
3.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ciasto wyjąć z lodówki .Odrywać po kawałku i cienko rozwałkować. Za pomocą noża lub radełka wycisnąć paski o długości ok 30 cm i szerokości 2 cm ( to zależy czy foremki na rurki mamy długie czy krótkie ).Paski nawijać na rurkę tak aby nachodziło na siebie. Układać na blaszce i piec aż się zrumienia. Ciasto jest tłuste , więc ja nie smaruje ani foremek ani blachy.
4.Zimny krem utrzeć z masłem za pomocą miksera.
5.Upieczone rurki delikatnie zsuwać z foremek. Zimne rurki nadziewać kremem.
Porady
Do gotowania kremu używam garnka z grubszym dnem ,żeby krem się nie przypalił
Komentarze