Rurki z kremem

0 (0 ocen)

Kolejne wspomnienie dzieciństwa...kiedyś bywały na każdej imprezie,dziś jakoś mało spotykane,jakby trochę zapomniane.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki tortowej
    250 g masła
    25 dag śmietany
    szczypta soli
    Krem:
    200 g masła
    1 laska wanilii
    450 ml mleka
    8 łyżek cukru
    Dodatkowo:
    1 żółtko
    gruby cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto.Owijamy folią i schładzamy w lodówce.Blat obsypujemy mąką.Ciasto wałkujemy na grubość około 1-2 mm.Kroimy wąskie paski o szerokości około 1,5 cm.Rurki smarujemy masłem.Ja natłuściłam ręce masłem i każdą z rurek natarłam.Przygotowane paski nawijamy na rurki zaczynając od węższego końca rurki.Paski powinny delikatnie zachodzić na siebie.Każdą z rurek smarujemy na wierzchu białkiem po czym moczymy ją w cukrze.Najlepszy do tego jest gruby cukier,ale ja takiego nie miałam.Rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie ich dociskając do blachy.Nie będą wtedy nam się przekręcać.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200'C. Rurki powinny być jasnozłote.
  • 2. Krem:
    Do 400 ml mleka dodajemy nasiona wanilii i pozostałą laskę.Podgrzewamy około 2-3 minut.Do pozostałego mleka dodajemy budyń i cukier.Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się składników.Z gotującego się mleka wyjmujemy laskę wanilii doprowadzamy do wrzenia i wlewamy budyń.Dalej postępujemy jak przy gotowaniu zwykłego budyniu.Odstawiamy do wystudzenia.Masło miksujemy na puszystą masę.Dodajemy po łyżce zimny budyń cały czas mieszając.Krem chłodzimy w lodówce.Tak przygotowanym kremem możemy nadziewać rurki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować