rurki z kremem mascarpone

4.46 (195 ocen)

  • 2 godz.

smak dzieciństwa-pyszne, chrupiące rurki z lekkim kremem mascarpone-polecam

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:

    -0,6 kg mąki
    -1 margaryna
    -szczypta soli
    -1 szkl śmietany 12% lub 18%
    -trochę cukru w talerzyku

    KREM MASCARPONE:

    - 400 ml śmietany kremówki 30%
    -2,5 łyżki cukru pudru (nie kopiaste)
    -1 opakowanie serka mascarpone

Wystaw ocenę:

4.46 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rurki z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto

    Z podanych składników zagniatamy ciasto, ma ono być gładkie, lśniące i jednolite. Polecam by margaryna była zimna, wtedy ciasto lepiej się zagniata:-)
    Ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  • rurki 2. przygotowujemy foremki do rurek (są do kupienia w każdym sklepie gospodarstwa domowego, lub na allegro za grosze) .

    Następnie odrywamy z ciasta mały kawałek i rozwałkowujemy na duży cienki placek. Kroimy go w paski około 2cm

    Bierzemy pasek i owijamy nim foremkę, zaczynając od węższego końca, gdy pasek się skończy, bierzemy kolejny tak by owinąć całą foremkę.
  • rurki 3. Następnie jednym bokiem foremki obtaczamy ją w cukrze. Tak jak na zdjęciach :-)
  • rurki puste 4. Foremki pieczemy w temp 200 stopni na złoty kolor około 10-12 minut.

    Jeszcze gorące rurki ściągamy z foremek i działamy dalej aż zrobimy rurki z całego ciasta :-)
  • taca rurek 5. i dalej pieczemy rurki, przepis jest bardzo wydajny
  • rurki z kremem 6. krem

    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek ,

    szpryca nadziewamy rurki, i gotowe

    Rurki są przepyszne i znikają w ekspresowym tempie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować