Rugelach - rogaliki żydowskie z nadzieniem orzechowym

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przygotowywano je na święto Hannukah. Rogaliki są pyszne. Polecam!

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    masło 150 g,
    serek homogenizowany waniliowy 150 g,
    mąka 1 i 1/2 szk,
    Nadzienie orzechowe:
    orzechy włoskie 150 g,
    powidła śliwkowe 100 g,
    masło 30 g,
    cukier 3 łyżki,
    cukier waniliowy 1 łyżeczka,
    cynamon 1 i 1/2 łyżeczka,
    Dodatkowo:
    jajko 1 szt,
    mleko 3 łyżki,
    cukier trzcinowy do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Rugelach - rogaliki żydowskie z nadzieniem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Miękkie masło utrzeć z serkiem waniliowym, a następnie dodać mąkę i wyrobić. Ciasto jest dość lepkie ale musi być zwarte. Ciasto odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
    Nadzienie: Masło roztopić i ostudzić, orzechy zmielić. Orzechy wymieszać z powidłami, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem oraz rozpuszczonym masłem.
    Przygotowanie: Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Każdy kawałek rozwałkować na koło o średnicy 28 – 30 cm. Koło podzielić na 8 równych trójkątów i na każdym kawałku rozsmarować nadzienie. Ciasto zwinąć zaczynając od szerszej strony. Uformować rogaliki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać widelcem, dodać mleko i wymieszać. Posmarować rogaliki i posypać cukrem trzcinowym. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować