1.Z mąki, sera, posiekanego masła i cukru zagniatamy sprężyste ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąki, żeby się nie kleiło do rąk. Następnie wkładamy je do lodówki na min. godzinę, a najlepiej na całą noc.
2.Po wyjęciu dzielimy ciasto na 2 części i rozwałkowujemy na dwa koła. Smarujemy je roztopionym masłem i posypujemy nadzieniem, czyli zmieszanymi dokładnie orzechami z cukrem i cynamonem. Lekko przyciskamy nadzienie do ciasta i kroimy koła na 16 trójkątów (po przekątnej jak pizzę, najlepiej zresztą w tym celu wykorzystać radełko do pizzy).
3.Z każdego trójkąta zwijamy rogalik. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można je ułożyć dosyć blisko siebie. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy 15-20 minut w 180 st. C, aż rogaliki ładnie się zrumienią.
4.Jako nadzienia można też użyć konfitury, samego cynamonu z cukrem, gorzkiego kakao z cukrem... można próbować wszystkiego co nam przyjdzie do głowy, a finalnie będzie smaczne.
Komentarze