Rugelach

4 (1 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nasze ukochane rogaliki rodem z kuchni żydowskiej. Są tak pyszne, że znikają w okamgnieniu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - masło: 150 gramów
    - twaróg mielony (może być gotowy z wiaderka): 150 gramów
    - cukier: 1 łyżka

    - masło stopione: 5 łyżek
    - orzechy włoskie mielone: 100 gramów
    - cynamon mielony: 1 łyżeczka
    - cukier: 50 gramów

    - Jajko (roztrzepane do posmarowania): 1 sztuka
    - cukier do posypania: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rugelach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, sera, posiekanego masła i cukru zagniatamy sprężyste ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąki, żeby się nie kleiło do rąk. Następnie wkładamy je do lodówki na min. godzinę, a najlepiej na całą noc.
  • 2. Po wyjęciu dzielimy ciasto na 2 części i rozwałkowujemy na dwa koła. Smarujemy je roztopionym masłem i posypujemy nadzieniem, czyli zmieszanymi dokładnie orzechami z cukrem i cynamonem. Lekko przyciskamy nadzienie do ciasta i kroimy koła na 16 trójkątów (po przekątnej jak pizzę, najlepiej zresztą w tym celu wykorzystać radełko do pizzy).
  • 3. Z każdego trójkąta zwijamy rogalik. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można je ułożyć dosyć blisko siebie. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy 15-20 minut w 180 st. C, aż rogaliki ładnie się zrumienią.
  • 4. Jako nadzienia można też użyć konfitury, samego cynamonu z cukrem, gorzkiego kakao z cukrem... można próbować wszystkiego co nam przyjdzie do głowy, a finalnie będzie smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować