ROZGRZEWAJĄCA ŻÓŁCIANKA

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepyszna zupka o intensywnie żółtym kolorze (dzięki szafranowi). Podczas gotowania oraz smakowania w powietrzu aż unosił się zapach szafranu i czosnku. Zupka rozgrzewa bardzo i dobrze smakuje :-)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - kukurydza w puszce odsączona: 1 szklanka
    - fasolka szparagowa żołta: 0.5 kilograma
    - ziemniak średni: 4 sztuki
    - bulion warzywny z kostki: 6 szklanek
    - śmietana kwaśna 18%: 0.5 szklanki
    - cebula biała duża: 1 sztuka
    - olej rzepakowy lub dobra oliwa: 2 łyżki
    - masło osełka: 2 łyżki
    - szafran szczypta: 1 szczypta
    - sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz: 2 szczypty
    - imbir kawałek 3 cm: 1 sztuka
    - czosnek (ząbki) wyciśniety: 3 sztuki
    - natka piettruszki do dekoracji: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rozgrzewająca żółcianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ROZGRZEWAJĄCA ŻÓŁCIANKA 1. Fasolkę kroję na kawałeczki o długości około 2cm. Ziemniaczki obieram, opłukuję i kroję w kosteczkę ok 1cm. W dużym rondlu rozgrzewam masełko z olejem, dodaję cebulkę, lekko solę i smażę na średnim ogniu często mieszając aż się zeszkli. Wlewam bulion, dodaję szafran oraz starty na najmniejszych oczkach imbir. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na średnim ogniu przez 5 minut. Do zupy dodaję fasolkę, gotuję przez 3 minuty, dodaję ziemniaczki. Gotuję do miękkości ziemniaczków i dodaję kukurydzę. Doprawiam solą i pieprzem oraz dodaję wyciśnięte ząbki czosnku. Śmietanę lekko solę, wlewam do niej kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszam i wlewam do zupy. Całość mieszam i doprowadzam do wrzenia. Tak gotową zupkę podaję z natką pietruszki. Zupka jest przepyszna, o intensywnie żółtym kolorze (dzięki szafranowi). Podczas gotowania oraz smakowania w powietrzu aż unosił się zapach szafranu i czosnku. Zupka rozgrzewa bardzo i dobrze smakuje:-) Gdybym miała blender, nie wahałabym się go użyć i zmiksowałabym zupę na krem - wtedy byłaby jeszcze lepsza, a dodatkowo podałabym do tej zupki pokrojoną upieczoną na ciepło bagietkę czosnkową:-) REWELACJA
    Polecam każdemu taką zupę - jest szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować