Przepyszna zupka o intensywnie żółtym kolorze (dzięki szafranowi). Podczas gotowania oraz smakowania w powietrzu aż unosił się zapach szafranu i czosnku. Zupka rozgrzewa bardzo i dobrze smakuje :-)
Rozgrzewająca żółcianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę kroję na kawałeczki o długości około 2cm. Ziemniaczki obieram, opłukuję i kroję w kosteczkę ok 1cm. W dużym rondlu rozgrzewam masełko z olejem, dodaję cebulkę, lekko solę i smażę na średnim ogniu często mieszając aż się zeszkli. Wlewam bulion, dodaję szafran oraz starty na najmniejszych oczkach imbir. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na średnim ogniu przez 5 minut. Do zupy dodaję fasolkę, gotuję przez 3 minuty, dodaję ziemniaczki. Gotuję do miękkości ziemniaczków i dodaję kukurydzę. Doprawiam solą i pieprzem oraz dodaję wyciśnięte ząbki czosnku. Śmietanę lekko solę, wlewam do niej kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszam i wlewam do zupy. Całość mieszam i doprowadzam do wrzenia. Tak gotową zupkę podaję z natką pietruszki. Zupka jest przepyszna, o intensywnie żółtym kolorze (dzięki szafranowi). Podczas gotowania oraz smakowania w powietrzu aż unosił się zapach szafranu i czosnku. Zupka rozgrzewa bardzo i dobrze smakuje:-) Gdybym miała blender, nie wahałabym się go użyć i zmiksowałabym zupę na krem - wtedy byłaby jeszcze lepsza, a dodatkowo podałabym do tej zupki pokrojoną upieczoną na ciepło bagietkę czosnkową:-) REWELACJA
Polecam każdemu taką zupę - jest szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu:-)
Komentarze