Żytnie ruloniki z ryżowo-nowalijkowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotowanie ruloników:
Kromki chleba chrupkiego zanurzamy na kilka sekund w ciepłym bulionie by zmiękły. Zawijamy w rulonik, wypełniamy nadzieniem. Wierzch dekorujemy natką pietruszki, kiełkami brokuła a boczki ruloników połówkami rzodkiewek na wykałaczce.
2.przygotowanie nadzienia:
Ryż dziki oraz ryż biały gotujemy na osolonej wodzie według informacji z opakowania. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem soli czosnkowej. Kiedy cebula jest już podsmażona, dodajemy do niej ugotowany i odcedzony ryż, płatki suszonej papryki, dodajemy curry, kiełki brokuła i całość mieszamy podsmażając jeszcze chwilę na patelni. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy ruloniki. Podajemy jako przystawkę lub przekąskę.
Komentarze