Róże karnawałowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nie wyobrażam sobie Karnawału bez faworkowych róż!

  • 30 min

Składniki:

  • - 1/2 szklanki żółtek, u mnie 6 sztuk
    - 1/2 szklanki piwa
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - 1 łyżka cukru
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
    - 2 łyżki spirytusu lub octu
    - szczypta soli
    - 4 kostki smalcu do smażenia
    - cukier puder do posypania
    oraz
    - słoiczek wiśni kandyzowanych
    - surowe białko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Róże karnawałowe 1. - Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i wymieszać z piwem.
    - Mąkę przesiać, zrobić dołek, wlać żółtka i przesiekać nożem.
    - Następnie dodać miękkie masło, śmietanę, spirytus, sól i zagnieść dość twarde ciasto.
    - Jeśli będzie zbyt twarde to dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany.
    - Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Ja zostawiłam na noc.
    - Ciasto przed wałkowaniem należy napowietrzyć. Zamiast tłuc wałkiem sto razy, poszłam za radą Smacznej Pyzy i przepuściłam ciasto przez maszynkę. Dość innowacyjny pomysł ale jakże skuteczny!
    - Podzieliłam ciasto na 4 części i każdą wałkowałam osobno. Pozostałe w tym czasie czekały w lodówce.
    - Należy rozwałkować ciasto bardzo cienko, podsypując mąką aby nie przykleiło się do stolnicy.
  • Róże karnawałowe 2. - Z rozwałkowanego ciasta wykrawać takie same ilości kółek w trzech rozmiarach.
    - Ja wycięłam kółka o rozmiarach 7,5 cm, 6 cm i 4 cm.
    - W każdym kółku zrobić 5 nacięć na obwodzie, maksymalnie do połowy promienia koła jak na zdjęciu.
    - Składać róże zaczynając od największego koła. Palec zamoczyć w białku i posmarować środek dużego koła, następnie położyć na dużym średnie koło uważając aby nacięcia nie pokrywały się tylko były naprzemienne. Ponownie posmarować białkiem średnie koło i położyć najmniejsze jako ostatnie. Również uważać aby nacięcia nie pokrywały się.
  • Róże karnawałowe 3. - Trzy złożone w ten sposób kółka połączyć razem poprzez naciśnięcie palcem środka najmniejszego koła. Teraz mamy pewność, że białko i uciśnięcie palcem nie spowoduje rozpadnięcia się róż podczas smażenia.
    - Rozgrzać tłuszcz i gdy będzie dostatecznie gorący wrzucać róże powierzchnią z najmniejszym kołem w kierunku tłuszczu. W ten sposób płatki rozłożą się pod wpływem gorącego tłuszczu i równo usmażą.
    - Dosmażyć drugą stronę róż i wykładać na papierowy ręcznik.
    - Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i w środek każdej róży włożyć osączoną wisienkę.

Porady

Z połowy porcji tego ciasta można zrobić róże karnawałowe a z drugiej faworki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować