Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i wymieszać z piwem.
- Mąkę przesiać, zrobić dołek, wlać żółtka i przesiekać nożem.
- Następnie dodać miękkie masło, śmietanę, spirytus, sól i zagnieść dość twarde ciasto.
- Jeśli będzie zbyt twarde to dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany.
- Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Ja zostawiłam na noc.
- Ciasto przed wałkowaniem należy napowietrzyć. Zamiast tłuc wałkiem sto razy, poszłam za radą Smacznej Pyzy i przepuściłam ciasto przez maszynkę. Dość innowacyjny pomysł ale jakże skuteczny!
- Podzieliłam ciasto na 4 części i każdą wałkowałam osobno. Pozostałe w tym czasie czekały w lodówce.
- Należy rozwałkować ciasto bardzo cienko, podsypując mąką aby nie przykleiło się do stolnicy.
2.- Z rozwałkowanego ciasta wykrawać takie same ilości kółek w trzech rozmiarach.
- Ja wycięłam kółka o rozmiarach 7,5 cm, 6 cm i 4 cm.
- W każdym kółku zrobić 5 nacięć na obwodzie, maksymalnie do połowy promienia koła jak na zdjęciu.
- Składać róże zaczynając od największego koła. Palec zamoczyć w białku i posmarować środek dużego koła, następnie położyć na dużym średnie koło uważając aby nacięcia nie pokrywały się tylko były naprzemienne. Ponownie posmarować białkiem średnie koło i położyć najmniejsze jako ostatnie. Również uważać aby nacięcia nie pokrywały się.
3.- Trzy złożone w ten sposób kółka połączyć razem poprzez naciśnięcie palcem środka najmniejszego koła. Teraz mamy pewność, że białko i uciśnięcie palcem nie spowoduje rozpadnięcia się róż podczas smażenia.
- Rozgrzać tłuszcz i gdy będzie dostatecznie gorący wrzucać róże powierzchnią z najmniejszym kołem w kierunku tłuszczu. W ten sposób płatki rozłożą się pod wpływem gorącego tłuszczu i równo usmażą.
- Dosmażyć drugą stronę róż i wykładać na papierowy ręcznik.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i w środek każdej róży włożyć osączoną wisienkę.
Porady
Z połowy porcji tego ciasta można zrobić róże karnawałowe a z drugiej faworki.
Komentarze