Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR

4.46 (188 ocen)

  • 60 min

Troszkę przypominają popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów.Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan, a w języku perskim ” naan ” oznacza „chleb”.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * mąka pszenna – 225 g

    * sól – 0,5 łyżeczki

    * świeże drożdże – 15 g

    * letnie mleko – 4 pełne łyżki

    * olej roślinny – 1 pełna łyżka

    * jogurt naturalny – 2 pełne łyżki

    * jajko – 1 szt
Wystaw ocenę:

4.46 (188 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Naan – indyjskie chlebki z pieca tandoor - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.


    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mąkę przesiewamy z solą do miski , drożdże rozrabiamy z mlekiem, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

    Do mąki dodajemy zaczyn, olej, jogurt oraz jajko – mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut na podsypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.

    ( Jeśli ciasto na naan będzie zbyt suche dodajemy odrobinę letniej wody ).

    Wkładamy do miski i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę ( powinno podwoić objętość ).

    Piekarnik nagrzewamy na maksimum – przynajmniej 220C.

    Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze ok. 2 minuty, a następnie dzielimy na 3 części, formujemy kule i rozciągamy na kształt kropli ( ok.20 cm długości , 15 szerokości i niecały cm grubości ).

    Wyciągamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 4-5 minut.

    Podajemy gorące, polane roztopionym masłem ghee.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować