Rosół z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy i gotujemy
na małym ogniu.
2.Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Pieczarki oczyszczamy,
kroimy w plasterki i z warzywami wsypujemy do wywaru. Dodajemy przecier i ziarna pieprzu. Doprawiamy mielonym pieprzem, solą i przyprawa uniwersalną.
Gotujemy, aż warzywa i mięso będą miękkie.
3.Robimy makaron: z mąki, jajek, szczypty soli i wody zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i kroimy w 1-cm paski. Chwilę gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
4.Kurczaka wyjmujemy. Mięso oddzielamy od kości, kroimy w kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy makaron i koperek. Zagotowujemy.
Zupę możemy też ugotować na 2-3 udkach z kurczaka.
Komentarze