Rosół z kluskami wątrobianymi

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten oryginalny, i pożywny rosół nauczyłam się gotować od babci. Każdy, kto go spróbuje, jest zachwycony smakiem. A z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkująca kucharka.

Składniki:

  • ● 5 l rosołu
    ● 1/2 kg wątróbki drobiowej
    ● duża cebula
    ● jajko
    ● 10 łyżek mąki
    ● sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Zupy Wątróbka

Rosół z kluskami wątrobianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rosół z kluskami wątrobianymi 1. Wątróbkę myjemy i osuszamy
    papierowym ręcznikiem kuchennym.
    Usuwamy błonki.
    Cebulę kroimy w ćwiartki. Wątróbkę
    i cebulę przepuszczamy
    przez maszynkę do mięsa.
  • Rosół z kluskami wątrobianymi 2. Do masy wbijamy jajko, wsypujemy
    mąkę. Doprawiamy do
    smaku pieprzem, przyprawa uniwersalna lub solą.
    Dokładnie mieszamy.
  • Rosół z kluskami wątrobianymi 3. Rosół doprowadzamy do
    lekkiego wrzenia. Łyżką nabieramy
    porcje masy wątrobianej
    i wkładamy do rosołu. Gdy wypłyną
    na wierzch, jeszcze chwilę
    gotujemy, ostrożnie mieszając,
    aby się nie posklejały.
    Podajemy.

Porady

Masa wątrobiana powinna mieć konsystencję ciasta na lane kluski. Można ją zagęścić kilkoma łyżkami mąk

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować