ROSÓŁ WOŁOWY Z KLUSKAMI ZIEMNIACZANYMI

4.5 (173 ocen)

Wyśmienity dla smakoszy rosołu.

Składniki:

  • ROSÓŁ:
    0,75-1 kg wołowiny (pręga lub rostbef)
    1 włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, 1 por, 1 cebula)
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka ziaren pieprzu
    2 liście laurowe
    oliwa


    KLUSKI ZIEMNIACZANE:
    6 dużych ziemniaków
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 szklanki maki pszennej



Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół wołowy z kluskami ziemniaczanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ROSÓŁ:
    Warzywa obieramy i kroimy w spore kawałki.
    W garnku rozgrzewamy nieco oliwy i przesmażamy na niej warzywa.
    Mieszamy często, bo nie mają się one usmażyć, a zarumienić.
    Po kilku minutach dodajemy opłukane mięso oraz przyprawy.
    Zalewamy 2-2,5 l zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia.
    Po kilkunastu minutach zdejmujemy łyżką cedzakową szumowiny.
    Zmniejszamy ogień do minimum i pozwalamy by wywar gotował się na wolnym ogniu przynajmniej 3-4 godziny.
    Odcedzamy mięso, warzywa i przyprawy.

    KLUSKI ZIEMNIACZANE
    Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Lekko odcisnąć wodę.
    Do masy dodać sól, mąkę i dobrze wymieszać.
    Przełożyć na płaskie naczynie (pokrywkę), wygładzić i łyżką wrzucać kluski do wrzącej osolonej wody.Gotować ok.3 minuty, mieszając.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować