Zupa wątróbkowa

4.5 (154 ocen)

Zupa szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom podrobów. Danie przygotowane na bazie owsianki, jednak głównym i przeważającym składnikiem jest wątróbka wieprzowa. Zupa pikantnie doprawiona musztardą, nieco złagodzona dodatkiem tymianku.

Składniki:

  • 750 g wątróbki wieprzowej
    2 większe marchewki (łącznie 250g)
    1 duża biała cebula
    2 łyżki oleju
    3 łyżki śmietany 12%
    4 szklanki bulionu warzywnego
    8 łyżek płatków owsianych
    1 - 2 łyżki musztardy sarepskiej
    2 łyżeczki tymianku suszonego
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    sól do smaku
    posiekana natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zupa wątróbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa wątróbkowa 1. w garnku rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę oraz tymianek. Podgrzewać, aż cebula będzie szklista.
  • Zupa wątróbkowa 2. Następnie wlać bulion, wsypać płatki owsiane - gotować 10 min.
  • Zupa wątróbkowa 3. Wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki - dołożyć do garnka. Marchewki obrać, pokroić w plastry i również dodać do zupy. Wsypać gałkę muszkatołową i pieprz ziołowy. Całość gotować 10 - 15 min.
  • Zupa wątróbkowa 4. Na końcu dodać musztardę oraz śmietanę, wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Zupę doprawić do smaku. Każdą porcję posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować