Pierogi z mięsem drobiowym, warzywami i kaszą jaglaną

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie znam nikogo kto nie lubi pierogów. Farsz z mięsa drobiowego, warzyw i kaszy jaglanej jest bardzo dobry. Pierogi są delikatne, ale o wyrazistym smaku.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju rzepakowego
    szklanka mleka
    1/2 szklanki gorącej wody

    uda z kurczaka - ok.1,2 kg
    2 marchewki
    pietruszka
    1/4 selera
    łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
    łyżeczka soli

    100 g kaszy jaglanej
    łyżka przyprawy staropolskiej do kurczaka
    1/3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
    2 szczypty chili
    sól do smaku

    sól
    2 łyżki oleju rzepakowego do wody w której będą gotowane pierogi
    masło
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Rosół Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem drobiowym, warzywami i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić, umyć i przełożyć do garnka. Nalać zimnej wody i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć szumowiny. Dodać obrane, umyte warzywa, pieprz czarny w ziarnach i sól. Skręcić gaz na min i gotować mięso z warzywami ok 1,5 godziny.

    Kaszę jaglaną przelać na sicie kilka razy ciepłą wodą, żeby straciła goryczkę. Przełożyć do garnka i zalać ok. 1 l rosołu. Ugotować do miękkości.

    Wyjąć mięso i warzywa z rosołu. Mięso obrać z kości. Przepuścić przez maszynkę mięso, warzywa oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Wyrobić masę i dodać łyżkę przyprawy do kurczaka po staropolsku, 1/3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą, 2 szczypty chili i sól do smaku. Wyrobić masę. Masą musi być zwarta. Jeśli jest zbyt rzadka trzeba dodać bułki tartej.

    Mąkę pszenną przesiać do miseczki i dodać mąkę ziemniaczaną, olej, mleko, wodę i zagnieść ciasto. Zagniecione zostawić pod ściereczką na 15 min. Podzielić na części. Z każdej części wałkować placki. Wykrawać kółka. Nakładać farsz i zalepiać.
    Gotowe pierogi gotować partiami w osolonej wodzie z olejem rzepakowym.
    Pierogi podawać gorące, prosto z wody, polane rozpuszczonym masłem. Najlepiej z ulubiona surówką.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Kurczak Marchewka Pietruszka Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować