Nie znam nikogo kto nie lubi pierogów. Farsz z mięsa drobiowego, warzyw i kaszy jaglanej jest bardzo dobry. Pierogi są delikatne, ale o wyrazistym smaku.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju rzepakowego
szklanka mleka
1/2 szklanki gorącej wody
uda z kurczaka - ok.1,2 kg
2 marchewki
pietruszka
1/4 selera
łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
łyżeczka soli
100 g kaszy jaglanej
łyżka przyprawy staropolskiej do kurczaka
1/3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
2 szczypty chili
sól do smaku
sól
2 łyżki oleju rzepakowego do wody w której będą gotowane pierogi
masło
bułka tarta
Pierogi z mięsem drobiowym, warzywami i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić, umyć i przełożyć do garnka. Nalać zimnej wody i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć szumowiny. Dodać obrane, umyte warzywa, pieprz czarny w ziarnach i sól. Skręcić gaz na min i gotować mięso z warzywami ok 1,5 godziny.
Kaszę jaglaną przelać na sicie kilka razy ciepłą wodą, żeby straciła goryczkę. Przełożyć do garnka i zalać ok. 1 l rosołu. Ugotować do miękkości.
Wyjąć mięso i warzywa z rosołu. Mięso obrać z kości. Przepuścić przez maszynkę mięso, warzywa oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Wyrobić masę i dodać łyżkę przyprawy do kurczaka po staropolsku, 1/3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą, 2 szczypty chili i sól do smaku. Wyrobić masę. Masą musi być zwarta. Jeśli jest zbyt rzadka trzeba dodać bułki tartej.
Mąkę pszenną przesiać do miseczki i dodać mąkę ziemniaczaną, olej, mleko, wodę i zagnieść ciasto. Zagniecione zostawić pod ściereczką na 15 min. Podzielić na części. Z każdej części wałkować placki. Wykrawać kółka. Nakładać farsz i zalepiać.
Gotowe pierogi gotować partiami w osolonej wodzie z olejem rzepakowym.
Pierogi podawać gorące, prosto z wody, polane rozpuszczonym masłem. Najlepiej z ulubiona surówką.
Smacznego.
Komentarze