Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają kurki tak jak ja! Takie roladki z podpieczoną cebulką, czosnkiem, aromatem pietruszki i ciągnącym serem są rewelacyjne!
Składniki:
300 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
100 g kurek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 szklanka żółtego sera
Sól
Pieprz
1 jajko
Bułka tarta do panierowania
Oliwa z oliwek
Dodatkowo:
1,5 szklanki wody
100 g ryżu
5 łyżek mrożonego groszku
1 łyżka suszonej marchewki
Sól
Roladki z kurkami, serem i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Każdy płat rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Kurki oczyszczamy i myjemy. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy kurki, dusimy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, pietruszkę siekamy. Na każdym płacie mięsa rozkładamy cebulę z kurkami, natkę pietruszki i ser. Wszystko zwijamy w ciasną roladkę. Każdą panierujemy w przyprawionym solą i pieprzem rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony.
W garnku gotujemy wodę. Wsypujemy ryż, mrożony groszek i marchewkę. Solimy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
Komentarze